Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... Instability Report του ΔΝΤ

Ακόμη κι αν οι ζημιές 1 τρισ. που προβλέπει το ΔΝΤ δεν αυξηθούν, θα έχει επιλυθεί μόνο η χρηματοοικονομική κρίση. Οι οικονομικές επιπτώσεις της, όμως, αρχίζουν μόλις τώρα να γίνονται αισθητές.

  • Editorial Comment
Το... Instability Report του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βιώνει μια περίεργη πιστωτική κρίση. Οπως ένας πανίσχυρος ναυτικός στόλος που μένει άπραγος επειδή οι μάχες δίνονται στην ενδοχώρα, το ΔΝΤ έχει μείνει ανίκανο: όλα τα προβλήματα ρευστότητας και επάρκειας έχουν πλήξει αυτόνομες τράπεζες και όχι τις χώρες που έχει ιδρυθεί για να διασώνει. Ετσι όμως, οι προσπάθειες επόπτευσης και αντιμετώπισης από μέρους του, όπως το Global Financial Stability Report , γίνονται ακόμη πιο σημαντικές.

Στην έκθεση περιγράφεται η πιστωτική ασφυξία –προβλήματα που επεκτείνονται πέρα από το subprime σε άλλες αγορές πίστης, αυτοτροφοδοτούμενα «κενά» καθώς τα πιστωτικά προβλήματα πλήττουν τις τιμές ακινήτων και τις επενδύσεις, ανθεκτικές αναδυόμενες αγορές- και αναθεωρείται η εκτίμηση των συνολικών ζημιών στα 945 δισ. δολ. "κοντά στο 1 τρισ. δολ." Το ΔΝΤ προσφέρει έναν κατάλογο από ευαισθητοποιημένες, αν και όχι ιδιαίτερα καινούργιες, στρατηγικές δράσεις για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι συνολικές ζημίες των 945 δισ. δολ. έχουν πια προεξοφληθεί ευρέως στην αγορά και, εαν οι εκτιμήσεις δεν αυξηθούν, το χειρότερο θα έχει περάσει. Η διάσωση της Bear Stearns ίσως επίσης σηματοδοτεί το σημείο καμπής- αλλά είναι πολύ νωρίς για εφησυχασμό.

Η Bear δεν είναι το πιο σημαντικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα στις ΗΠΑ. Η προθυμία με την οποία η Federal Reserve διακύβευσε δημόσιο χρήμα για να την σώσει, υποδεικνύει ότι θα έκανε το ίδιο και για άλλες τράπεζες ή χρηματιστηριακές. Οπότε υπάρχει μια αδήλωτη εγγύηση των δανείων προς τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Εφόσον τα διατραπεζικά δάνεια είναι σχεδόν εξασφαλισμένα, οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν. Ενώ όμως οι κινήσεις της Fed υποστηρίζουν την διατραπεζική αγορά, δεν ισχύει το ίδιο για τον απέραντο μη τραπεζικό κόσμο των hedge funds και των εξειδικευμένων επενδυτικών οχημάτων. Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν να μειώνουν τις πιστώσεις προς τα οχήματα που κατέχουν καταπονημένα ομόλογα ενυπόθηκων πιστώσεων και, εάν οι μη τραπεζικοί πιστωτές συνεχίσουν την απομόχλευση, ενόσο η τιτλοποίηση των ομολόγων παραμένει αδύνατος, οι τράπεζες δύσκολα θα βρουν αρκετά διαθέσιμα αποθέματα ως να λειτουργήσουν ως αντικαταστάτες.

Η άλλη απειλή είναι ότι, ακόμη κι τα 945 δισ. δολ. είναι μια δίκαιη αποτίμηση για τις ζημιές του πιστωτικού κραχ και, ακόμη κι αν τράπεζες και κυβερνήσεις εφαρμόσουν τις συνταγές του ΔΝΤ και άλλων, θα επιλυθεί μόνο η χρηματοοικονομική κρίση. Οι οικονομικές επιπτώσεις της αρχίζουν μόλις τώρα να γίνονται αισθητές.

Το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης εξαιτίας της πιστωτικής αναταραχής θα καθορίσει εάν θα υπάρξουν περαιτέρω χρηματοοικονομικά πλήγματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο εν μέσω μείωσης των τιμών ακινήτων, αλλά μια βαθειά ύφεση θα προκαλέσει ανεργία και αν οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Υπάρχει δε πάντα ο κίνδυνος, οι χρηματοοικονομικές ζημίες να προκαλέσουν απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένες οικονομίες και νομίσματα.

Το κραχ δεν έχει τελειώσει. Και το ΔΝΤ ίσως κληθεί ως διασώστης μέχρι να τελειώσει.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v