Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: "Σήμα" για διακοπή των επιθετικών μειώσεων

Η Fed, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση, δεν είναι πλέον οπαδός των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων. Γνωρίζει, πάντως, ότι οικονομία και αγορά βρίσκονται σε «στενωπό».

  • Krishna Guha
Fed: Σήμα για διακοπή των επιθετικών μειώσεων
Η περίοδος της επιθετικής πολιτικής μείωσης επιτοκίων από τη Fed, η οποία ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης σε δύο μήνες, ίσως να φτάνει στο τέλος της, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου ενίσχυσαν την πιθανότητα η τράπεζα να είναι έτοιμη για στροφή, η οποία θα περιλαμβάνει λιγότερο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι βρίσκεται και σε περίοδο κατά την οποία εξετάζει πόσο χαμηλά «θέλει» τα επιτόκια.

Στα πρακτικά, επίσης, φαίνεται ότι αρκετά στελέχη της Fed πιστεύουν πως η αμερικανική οικονομία θα παγώσει στο α΄ εξάμηνο του 2008, δηλαδή προσφέρουν μία «απλή» εξήγηση της ύφεσης.

Όμως, θα υπάρξει «ήπια ανάκαμψη» στο β΄ εξάμηνο του έτους, ενώ η ανάπτυξη θα ενισχυθεί το 2009. Την ίδια, πάντως, στιγμή η Fed είναι σαφές ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ακόμη και αν προβλέπει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα σταθεροποιηθούν ή μπορεί και να υποχωρήσουν.

Μάλιστα, δύο μέλη της τράπεζας ψήφισαν κατά της μείωσης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Άλλωστε, το διοικητικό συμβούλιο της Fed ανησυχεί ιδιαίτερα για «τη σαφή αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των τιμών σε βραχυπρόθεσμο διάστημα». Θεωρεί, δε, ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική βοηθά στη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στη χαλάρωση των πιέσεων που καταγράφονται στις αγορές.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Fed ξεκαθαρίζει  (για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση) ότι μόνο η μείωση των επιτοκίων δεν αρκεί για να επιστρέψουν όλα σε φυσιολογικό επίπεδο.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί μόνη της να επιλύσει τα προβλήματα στη στεγαστική αγορά και στις υπόλοιπες αγορές», σημειώνεται στα πρακτικά. Μάλιστα, κάποια μέλη της τράπεζας πιστεύουν πως θα ήταν ορθό να υπάρξουν άλλοι τρόποι παρέμβασης και όχι συνεχείς μειώσεις επιτοκίων.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Fed προετοιμάζεται για μία «ανάσα», με αρχή τη συνεδρίαση στις 29 - 30 Απριλίου, όπου προβλέπουν ότι θα προχωρήσει σε «ήπια» μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή στελέχη της τράπεζας σημειώνουν πως «τα προβλήματα από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των αγορών, από τις πιστωτικές απώλειες και από τις σφιχτές συνθήκες θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τάση η οποία σαφώς «θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v