Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ και Fed επαναφέρουν πιέσεις στις αγορές

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ζημίες 1 τρισ. δολ. εξαιτίας της κρίσης και οι δηλώσεις στελεχών της Fed για «σοβαρή και παρατεταμένη διολίσθηση» επαναφέρουν τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ζημίες 1 τρισ. δολ. εξαιτίας της κρίσης και οι δηλώσεις στελεχών της Fed για «σοβαρή και παρατεταμένη διολίσθηση» επαναφέρουν τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνεται στις ανακοινώσεις τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα και θα φανερώσουν το μέγεθος των επιπτώσεων της πιστωτικής ασφυξίας στα εταιρικά κέρδη.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, τα κέρδη των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 θα αυξηθούν 0,6% φέτος έναντι 11% που προβλεπόταν στο τέλος του περασμένου έτους.

Η HBOS διολισθαίνει 3% κατόπιν υποβάθμισης από την Credit Suisse.

Η UBS υποχωρεί 1,2% μετά την υποβάθμιση του στόχου τιμής για τη μετοχή της τράπεζας από τη Lehman Brothers σε 36 φράγκα από 40 φράγκα.

Νωρίτερα, η Commonwealth Bank και η Westpac Banking στην Αυστραλία διολίσθησαν 3,1% και 1,6% αντιστοίχως, καθώς φημολογούνται αυξημένες επισφάλειες.

Η TNT υποχωρεί 2% κατόπιν της προειδοποίησης της αμερικανικής UPS για τα κέρδη τριμήνου.

Στον αντίποδα η Carlsberg κερδίζει 1% μετά την αναβάθμισή της από τη Morgan Stanley σε «overweight» από «equalweight».

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,5% στις 5.960 μονάδες, ο DAX 0,75% στις 6.721 μονάδες και ο CAC 0,55% στις 4.885 μονάδες.

Στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 18 Μαρτίου, πολλοί αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πολύ πιθανή την ύφεση και ορισμένοι ανησυχούν για «μακρά και σοβαρή οικονομική διολίσθηση».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε την πρόβλεψη ότι οι συνολικές ζημίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα θα προσεγγίσουν το 1 τρισ. δολ. και τόνισε ότι αρχικώς δεν έχει ορθή αποτίμηση των επιπτώσεων της κατάρρευσης.

Στις ασιατικές αγορές εκδηλώθηκε η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών μετά την πρόβλεψη του ΔΝΤ, με ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού υποχώρησε 1,3% με πτώση 9,7% από τις αρχές του έτους. Οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 1,21% για τον Nikkei.

Χθες, η συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο ολοκληρώθηκε με ήπιες απώλειες, καθώς οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να αντλήσουν αισιοδοξία ούτε από το εταιρικό ούτε από το οικονομικό μέτωπο. Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,29%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,68% και ο S&P 500 πτώση 0,51%.

Η Alcoa (-1,4%) ανακοίνωσε πτώση στα καθαρά κέρδη κατά 52%, λόγω υψηλότερου ενεργειακού κόστους, ισχνής ζήτησης και αδύναμου δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v