Οι τράπεζες πιέζουν τον DAX (update)

Οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου είναι αυτές που ασκούν έντονες πιέσεις στο DAX, ύστερα μάλιστα από τα δυσμενή σχόλια πρώην προέδρου της Bundesbank για τη γερμανική οικονομία. Ηπιότερες οι πιέσεις σε Παρίσι και Λονδίνο.

Οι πιέσεις που ασκούν οι εταιρίες του τραπεζικού κλάδου στη γερμανική αγορά σε συνδυασμό με τα δυσμενή σχόλια πρώην προέδρου της Bundesbank για τη γερμανική οικονομία, επισκιάζει τα κέρδη των τεχνολογικών εταιριών ύστερα από τη θετική ανακοίνωση της Intel.

Η κορυφαία εταιρία κατασκευής επεξεργαστών παγκοσμίως, η Intel, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο τέταρτο τρίμηνο θα κυμανθούν περί τα 6,8-7 δισ. δολάρια έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 6,5-6,8 δισ. δολάρια. Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της γερμανικής Infineon Technologies.

Αντίθετα, απώλειες καταγράφει η μετοχή της Cadbury Schweppes, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας αναψυκτικών ποτών, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, κατέθεσε προσφορά 4 δισ. δολαρίων για την θυγατρική της Pfizer, Adams.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των France Telecom και L’Oreal στο χρηματιστήριο του Παρισιού, καθώς το Euronext, που ουσιαστικά παρακολουθεί τη σύνθεση του CAC, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2003, στον υπολογισμό του δείκτη δεν θα περιλαμβάνονται εταιρίες στις οποίες υψηλό μερίδιο συμμετοχής κατέχουν η κυβέρνηση είτε άλλες εταιρίες.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 55% της France Telecom ελέγχεται από την κυβέρνηση, ενώ το 54% της L’Oreal ανήκει στην Gesparal.

Στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η ανακοίνωση αύξησης του μεριδίου συμμετοχής της Credit Agricole στην Credit Lyonnais στο 12,2% από το 10,5%, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό με την BNP Paribas για τον έλεγχο της Credit Lyonnais. Απώλειες καταγράφει γενικότερα ο κλάδος, με την HVB να υποχωρεί κατά 4%, την ABN να σημειώνει πτώση 2,3%.

Εξάλλου, υψηλότερα κατά 29% κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία το Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού κόστους δανεισμού, που επιτρέπει την αύξηση των δανείων.

Ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώνεται στις 4021,5 μονάδες με πτώση 0,27% ενώ ο CAC καταγράφει οριακή άνοδο 0,09% στις 3161,00 μονάδες. Ο DAX κινείται στις 3174,88 μονάδες με απώλειες 1,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v