Οι βιομηχανικές παραγγελίες πιέζουν το DAX(update)

Αρνητικά...σινιάλα στέλνουν πλέον οι ευρωαγορές, καθώς η υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία κατά 2,5% (περίμεναν πτώση 0,5%) εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωοικονομίας. Οι αναλυτές εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί (ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι) για το ενδεχόμενο, αλλά και το ύψος της μείωσης των επιτοκίων από τη FED, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις αγορές.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται πλέον οι ευρωαγορές, καθώς τόσο το νευρικό κλίμα εν όψει της ανακοίνωσης της Fed αλλά και η μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία σε ποσοστό αρκετά υψηλότερο των εκτιμήσεων, εντείνει τις πιέσεις.

Αναφορικά με τα αμερικανικά επιτόκια, οι περισσότερες προβλέψεις συνηγορούν για μείωσή τους κατά 0,25%, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι μόνο μείωση κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) μπορεί να συντηρήσει την ανοδική τάση της Wall Street.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση γερμανικής τράπεζας, από τις 21 εταιρίες που ρωτήθηκαν, μόνο οι 4 εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν τα ευρωπαϊκά επιτόκια την Πέμπτη.

”Σταθερά επιτόκια δεν σημαίνει κατακρήμνιση των ευρωαγορών, απλώς σταθεροποίησή τους στα τρέχοντα επίπεδα”, επισημαίνει Γερμανός trader.

Στη Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 2,5% έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,5%, κυρίως εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης από τους διεθνείς πελάτες. Αναλυτές σχολιάζουν ότι τα στοιχεία αυτά για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ίσως πιέσουν ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στο -0,67% και τις 4.118,2 μονάδες, με τις μετοχές εταιριών media να δίνουν ”θετικά σινιάλα”, εν μέρει και λόγω της σημαντικής ανόδου του τίτλου της Reuters. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Guardian, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο εξαγοράς του δημοσιογραφικού οργανισμού από τον καναδικό όμιλο Thomson.

Πτώση κατά 0,86% εμφανίζει το χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC 40 να διαμορφώνεται στις 3.219,34 μονάδες και τη μετοχή της BNP Paribas να καταγράφει άνοδο της τάξης του 3,3%.

Στο -1,15% και τις 3.310,68 μονάδες διαμορφώνεται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX, στις μονάδες, με τις μετοχές των BMW και Lufthansa να μην καταφέρνουν να κρατήσουν τα κέρδη που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση σημαντικά βελτιωμένων αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v