Κατά...πόδας ακολούθησαν τη Wall οι ευρωαγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές αγορές ”ξεφορτώθηκαν” τις απώλειές τους, κλείνοντας με άνοδο, εν αναμονή των αποφάσεων για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, ευρωζώνης και Βρετανίας.

Δυναμικό comeback από τις ευρωαγορές κατόρθωσε να τις οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ακολουθώντας και την αντίστοιχη θετική πορεία της Wall Steet, εν αναμονή των αποφάσεων για τα επιτόκια από Fed, ΕΚΤ και BoE.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σχετικά με πιθανό πόλεμο των ΗΠΑ έναντι του Ιράκ, είχαν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα από την έναρξη της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να διατηρηθεί μέχρι τέλους.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός κατασκευής επεξεργαστών, Applied Materials, ανακοίνωσε την περικοπή του 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού της προκειμένου να ανταποκριθεί στη μείωση της ζήτησης.

Η γερμανική Infineon Technologies υποχώρησε περί το 2,5%, η Philips Electronics σημείωσε πτώση 1,4% ενώ και η ASML κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,6%.

Πτώση της τάξης του 6,9% κατέγραψαν οι μετοχές της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρίας πωλήσεων λιανικής Marks & Spencer παρά την ανακοίνωση υψηλότερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.

Πτώση 9,1% σημείωσε ο τίτλος της British Airways αν και η αεροπορική εταιρία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η περικοπή θέσεων εργασίας αλλά και άλλων δαπανών, θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στην κερδοφορία αυτό το έτος.

Κέρδη της τάξης του 5,1% κατέγραψε ο τίτλος της Vivendi Universal, ύστερα από δημοσιεύματα που φέρουν την Belgacom να μελετά την κατάθεση προσφοράς για τη Cegetel, το γαλλικό όμιλο επικοινωνιών στον οποίο η Vivendi διαθέτει το 44%.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 4146,1 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3247,39 μονάδες με άνοδο 0,89%. Ο DAX κυμαίνεται στις 3363,17 μονάδες με κέρδη 1,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v