Νέο ράλι στην Ευρώπη!

Το διαφαινόμενο θετικό άνοιγμα της Wall Street συντηρεί το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της Philips για περιορισμένες ζημίες στο τρίμηνο. Ανοδικά κινούνται οι τεχνολογικοί τίτλοι, ενώ κέρδη σημειώνει ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών στη Φρανκφούρτη, οδηγούμενος από τη BMW.

Θετικό κλίμα δημιουργεί σήμερα για τις ευρωαγορές από την ανακοίνωση της Philips για λιγότερες από πέρσι απώλειες, ενώ συντηρείται από το διαφαινόμενο ανοδικό άνοιγμα της Wall Street.

Αυτή την ώρα, η μετοχή της Philips καταγράφει κέρδη της τάξης του 10%, στο επίπεδο των 16,30 ευρώ.

Έντονα ανοδικά κινείται ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στη Wall και τα θετικά ”σινιάλα” από τα αμερικανικά futures, προσφέρουν ευκαιρία για ”κυνήγι ευκαιριών”. Καταγράφονται κέρδη 3,28% στο επίπεδο των 4.060 μονάδων.

Σημαντικά είναι όμως τα κέρδη που καταγράφει και το γαλλικό χρηματιστήριο (στο +4,44% και τις 3.013 μονάδες), με τη μετοχή της Vivendi να κινείται προς τα πάνω μετά το δημοσίευμα που θέλει τη Vodafone να αυξάνει την προσφορά της για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής SFR.

Λίγο φαίνεται ότι απασχόλησαν τους επενδυτές τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Αγγλία και Γαλλία. Ο βρετανικός πληθωρισμό διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 2,1%, έναντι του 1,9% που είχε εμφανίσει τον Αύγουστο. Η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας κατέγραψε πτώση για τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 0,3%, έναντι προβλέψεων για 0,6%. Στο +5,30% και τις 3040,30 μονάδες βρίσκεται τώρα ο CAC 40.

Απογειωμένος μοιάζει ο δείκτης DAX, πάνω από τις 3.000, στις 3.013 (+4,95%) μονάδες, καθώς ενισχύονται σημαντικά τόσο οι τεχνολογικές μετοχές, όσο και οι μετοχές χρηματοοικονομικών εταιριών. Ανοδικά κινείται και η μετοχή της BMW, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για σημαντικά αυξημένες πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά και μετά την απόφαση της Merrill Lynch να τη συμπεριλάβει στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές ευρωπαϊκών εταιριών, ”Europe 1”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Morgan Stanley υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό κλάδο χαλυβουργίας σε ”in-line” από ”attractive” (ελκυστικός), επισημαίνοντας, ότι η χαμηλή ζήτηση σε χάλυβα θα συνεχιστεί, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και στο α΄ μισό του επόμενου έτους. Ο οίκος, μείωσε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο 2003, τόσο για το σύνολο του κλάδου, όσο και για τις επιμέρους εταιρίες, όπως η ThyssenKrupp.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v