Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οι απώλειες των αεροπορικών εταιριών και αυτών του ταξιδιωτικού κλάδου ήταν ο κύριος λόγος πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί.

Με οριακές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί οδήγησε σε κάθετη πτώση τις μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιριών.

Οι εταιρίες του ταξιδιωτικού και του αεροπορικού κλάδου σημείωσαν υψηλές απώλειες, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 180 άτομα και άλλα 200 να αγνοούνται.

Η γερμανική εταιρία οργάνωσης ταξιδίων Tui, υποχώρησε κατά 6,7% ενώ στο Παρίσι χαμηλότερα περί το 11,6% κινήθηκε και ο τίτλος της Club Med. Η ισπανική εταιρία ξενοδοχείων Sol Media σημείωσε πτώση κατά 1,6%.

Απώλειες κατά 5,6% κατέγραψαν και οι μετοχές της γερμανικής Lufthansa, ενώ η Air France σημείωσε πτώση 5%, και η British Airways κατά 2,4%.

Με πτώση περί το 5,8% έκλεισαν οι μετοχές της EADS μην κατορθώνοντας να συγκρατήσουν τα κέρδη που κατέγραφαν στην έναρξη της συνεδρίασης, ύστερα από την ανακοίνωση παραγγελίας 120 αεροσκαφών της βρετανική EasyJet από την Airbus, το 80% της οποίας ελέγχει η EADS.

Υψηλή άνοδο περί το 12% κατέγραψαν οι μετοχές της βρετανό-ολλανδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ύστερα από την απροσδόκητη θετική έκβαση της δικαστικής απόφασης σχετικά με την κυκλοφορία του φαρμάκου Prilosec.

Πτωτικά κινήθηκαν για άλλη μια φορά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία, καθώς η Merrill Lynch περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των εταιριών του κλάδου.

Η Commerzbank κατέγραψε απώλειες ύψους 4,7%, ύστερα μάλιστα και από την ανακοίνωση της HVB Group, ότι δεν σχεδιάζει την εξαγορά της πρώτης. Η HVB Group υποχώρησε κατά 5,8% και η Deutsche Bank έχανε περί το 5%.

Αντίθετα, μέχρι και το 50% έφτασαν τα κέρδη της Wella, ύστερα από τα δημοσιεύματα σχετικά με πιθανή πρόταση εξαγοράς από τη γερμανική Henkel. Η τελευταία υποχώρησε κατά 2,8% ενώ και η Wella περιόρισε τα κέρδη της στο 16,7%.

Εντυπωσιακά κέρδη περί το 31% κατέγραψαν και οι μετοχές της MobilCom, καθώς η γερμανική τηλεπικοινωνιακή φαίνεται να παίρνει νέα ”παράταση ζωής” από τους πιστωτές της, ύστερα από την επίτευξη συμφωνία για παράταση της διορίας πληρωμής των χρεών ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 3931,6 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,59% στις 2885,27 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραφε υψηλή πτώση κατά 2,22% στις 2865,80 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v