Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή των πωλητών στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι πωλητές επέστρεψαν στις ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας και αφορμή με την έμμεση αλλά ξεκάθαρη δήλωση του κ. Τρισέ ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed. Υψηλότερα του 3% οι απώλειες για DAX, με ισχυρή πτώση αναμένεται να ανοίξει η Wall Street.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ…χάλασε το πάρτι που αρχικά φαινόταν ότι θα λάβει χώρα στις ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένου και του ράλι που καταγράφηκε στην Ασία. Η έμμεση αλλά σαφής δήλωσή του ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed κατόρθωσε να αντιστρέψει πλήρως τις θετικές διαθέσεις.

Παράλληλα, η αποδυνάμωση του κλάδου υπηρεσιών και μεταποίησης στην ευρωζώνη επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για υποχώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, ενισχύοντας το αρνητικό κλίμα.

Ο κ. Τρισέ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ”βασικός στόχος της ΕΚΤ είναι η συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων”. Διαφορετική, πάντως, άποψη εκφράζουν αρκετοί αναλυτές, με τον Jacques Cailloux της Royal Bank of Scotland να δηλώνει στους ”F.T.”: ”Με δεδομένο ότι το momentum για την ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, είναι σαφές ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, το πιθανότερο εντός του β’ τριμήνου του 2008”.

Η Jane Coffey, επικεφαλής μετοχικών επενδύσεων στη Royal London Asset Management, υποστηρίζει: ”Όλοι κατανοούν ότι δεν αρκεί η Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Όπως όλα δείχνουν, ΕΚΤ και BoE δεν έχουν, προς το παρόν, την παραμικρή πρόθεση να την ακολουθήσουν”.

Επιστρέφοντας στην ενεργό δράση των αγορών, η μεταβλητότητα αποτέλεσε το βασικό χαρακτηριστικό των κορυφαίων ευρωπαϊκών δεικτών, οι οποίοι ξεκίνησαν τις σημερινές συνεδριάσεις με…τις καλύτερες προθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεύρυνση των απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές καταγράφεται σε μία ημέρα όπου ανακάμπτουν οι μετοχές τραπεζικών ομίλων αλλά και ασφαλιστικών εταιριών.

Άνοδος 3,7% για τη μετοχή της Swiss Re –με τα κέρδη της ενδοσυνεδριακά να φτάνουν έως και το 12%-, μετά την εξαγορά μεριδίου 3% του κορυφαίου αντασφαλιστικού ομίλου από τον Warren Buffett.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, λόγω υποχώρησης του μαύρου χρυσού αλλά και μεταλλευτικών εταιριών, με την BHP Billiton να αποδυναμώνεται 1,9% και την ιταλική Eni να υποχωρεί 2,4%.

Πτώση σημειώνουν οι 13 από τις 18 αγορές της Δ. Ευρώπης που λειτουργούν σήμερα, με τον DAX 30 να υποχωρεί 3,32%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 2,09% και τον CAC 40 να σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,70%.

Διατήρηση των πιέσεων προοιωνίζονται τα futures στη Wall Street, εν αναμονή σημαντικών απωλειών και για τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, καθώς η Apple δεν ικανοποίησε με τις προβλέψεις της.

Πτώση 1,26% για Dow Jones, 2,46% για Nasdaq και πλησίον του 1,85% για S&P 500. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία μακροοικονομική ανακοίνωση για την αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v