Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, στροφή στα ομόλογα

Έντονη νευρικότητα στα χρηματιστήρια. Το σενάριο νέου πολέμου στο Ιράκ τρομάζει τους επενδυτές. Στροφή σε τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου όπως ομόλογα και γεν. Ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετούς Bund. Άνοδος 1,1% στο Brent.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αποκαλούμενες τοποθετήσεις ρίσκου και στρέφονται στις αποκαλούμενες οάσεις ασφαλείας καθώς ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο μετά και την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε αεροπορικά χτυπήματα στο Ιράκ.

Η πιθανότητα εμπλοκής των ΗΠΑ σε έναν νέο παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ κλιμακώνει τη νευρικότητα των επενδυτών που καλούνται παράλληλα να αφομοιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να κινούνται πτωτικά όπως και οι τιμές των περισσότερων βιομηχανικών εμπορευμάτων. Στον αντίποδα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ωστόσο, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ βελτίωσαν κάπως το περιβάλλον στις αγορές μετοχών ενώ καταγράφεται και πτώση πλέον για το χρυσό. 

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται αυτή την ώρα 0,03% στις 9.042 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,17% στις 4.156 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,32% στις 6.576 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,07% στις 10.085 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI  καταγράφει πτώση 1,94% στις 5.347 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται ψηλότερα κατά 0,39% στις 19.205 μονάδες.

Νωρίτερα το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με κάθετη πτώση 2,98% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από τον Φεβρουάριο. Αρνητικό πρόσημο σημείωσαν αρχικά τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν σημάδια σταθεροποίησης μετά και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την παραγωγικότητα.

Η τιμή του χρυσού υποχωρεί οριακά αυτή την ώρα στα 1.307 δολάρια, αντιστρέφοντας την πρωινή ανοδική κίνηση.

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανώτερης αξιολόγησης καταγράφουν μίνι ράλι με αντίστοιχη υποχώρηση των αποδόσεών τους. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund υποχωρεί 4 μονάδες βάσης στο 1,03% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ η απόδοση των 2ετών γερμανικών ομολόγων βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasury υποχωρούν 7 μονάδες βάσης, στο 2,35%, στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών. Το ιαπωνικό νόμισμα -επίσης στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών σε χαλεπούς καιρούς- ενισχύεται κατά 0,5% στα 101,57 γεν έναντι του δολαρίου.

Η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 1,1% στα 106,54 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται στα 98,18 δολ. ανά βαρέλι.

 «Τα αμερικανικά χτυπήματα στο Ιράκ μπορεί να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε ο Desmond Chua, της CMC Markets και συμπλήρωσε: «Η γεωπολιτική κατάσταση φαίνεται πως γίνεται πιο δύσκολη κάθε μέρα. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων υψηλού κινδύνου, οι επενδυτές πιθανότατα θα μείνουν στο περιθώριο».

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας, ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ενέκρινε στοχευμένες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ και την παράδοση από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους βρίσκονται αποκλεισμένοι στις περιοχές αυτές ώστε να αποφευχθεί «πιθανή πράξη γενοκτονίας». Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ παράλληλα ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία καθώς η Μόσχα προχώρησε σε απαγόρευση των εισαγωγών σε πολλά προϊόντα από ΗΠΑ και Ε.Ε. σε αντίποινα για τις εναντίον της κυρώσεις.

 «Υπάρχει στροφή στην ποιότητα» εξηγεί ο Tomohisa Fujiki της BNP Paribas και συμπληρώνει: «Η ένταση ενισχύεται παγκοσμίως. Από τις αρχές του μήνα, οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν απότομα και τα ομόλογα καταγράφουν ράλι. Αυτή η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v