Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου

Βουτιά 3% σε Λισαβόνα και Μιλάνο. Αιφνιδιάζει η επιστροφή της Ιταλίας σε ύφεση. Νευρικότητα για την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Έντονες πιέσεις και στο ευρώ, που υποχωρεί σε χαμηλό 9 μηνών. Καταρρέουν μεγάλα deal της Wall Street.

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με εντονότερες πιέσεις στα χρηματιστήρια της περιφέρειας αλλά και στη Φρανκφούρτη. Έντονη νευρικότητα φέρνει η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, που όπως φαίνεται έμπρακτα πλέον επηρεάζει και την οικονομία της ευρωζώνης.

Έτσι ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,68% στις 9.047 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,38% στις 4.174 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,61% στις 6.641 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 2,15% στις 10.128 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 3,3% στις 5.624 μονάδες, καθώς ανακοινώθηκε ότι η μετοχή της Banco Espirito Santo δεν θα περιλαμβάνεται πλέον στους δείκτες MSCI, και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα 3,29% στις 19.392 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει -ουσιαστικά με το ίδιο νόμισμα- στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη χώρα του. Επιπλέον οι F.T ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 20.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε αργά χθες πως το Κρεμλίνο τοποθετεί τώρα τις δυνάμεις του στην Ουκρανία πιο κοντά από ό,τι έκανε την άνοιξη όταν προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα τελευταία στοιχεία για τη γερμανική οικονομία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήδη μετρά πληγές από την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας διέψευσαν ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ οι παραγγελίες από την ευρωζώνη συρρικνώθηκαν κατά 10,4%.  Αρνητική έκπληξη αποτελούν και τα στοιχεία για την Ιταλία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βυθίστηκε ξανά σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της αγοράς συναλλάγματος με το ευρώ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο 9 μηνών, αγγίζοντας το 1,333 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου αναρριχάται σε υψηλό έτους.

Σε διεθνές επίπεδο, εντύπωση προκαλεί η κατάρρευση μεγάλων deal αξίας 120 δισ. δολ. σε διάστημα μόλις 24 ωρών. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ, της 21st Century Fox, δήλωσε ότι αποσύρει την προσφορά εξαγοράς των 71 δισ. δολ. για την Time Warner. Παράλληλα, η Sprint, η αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών που ελέγχει ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Masayoshi Son, αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει στη μάχη για τη διεκδίκηση της T-Mobile US καθώς δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v