Επιφυλακτική ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά βήματα ανόδου για τους περισσότερους δείκτες μετά την κάθετη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Θετικά αντιδρούν οι αγορές στην κρατική στήριξη της Banco Espirito Santo. Άνοδος 0,7% στη Λισαβόνα. Ανοδικά τα futures της Wall

Επιφυλακτική ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά την κάθετη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ ανακοινώθηκαν τα σχέδια της Πορτογαλίας για την κρατική στήριξη της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30  ενισχύεται κατά 0,1% στις 9219 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  ενισχύεται κατά 0,71% στις 4232 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,18% στις 6.693 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,49% στις 10.562 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,35% στις 5875 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,76% στις 20.516 μονάδες.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Πορτογάλων και Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Λισαβόνα ανακοίνωσε σχέδιο 4,9 δισ. ευρώ για την στήριξη της Banco Espirito Santo και τη διάσπασή της σε καλή και κακή τράπεζα. Η μετοχή της Banco Espirito Santo είχε κατρακυλήσει κατά 73% την προηγούμενη εβδομάδα και ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της την Παρασκευή. Ο πορτογαλικός δείκτης PSI  από τις αρχές Απριλίου καταγράφει πτώση 26% αντιδρά με οριακές κινήσεις, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας υποχωρεί κατά 1,4 μονάδες βάσης στο 3,71%.

Τα δεινά της Banco Espirito Santo ήταν μία από τις αιτίες για το χρηματιστηριακό sell off της προηγούμενης εβδομάδας. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων 2 ετών και ο αμερικανικός S&P 500 υποχώρησε κατά 2,7% στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η εκροή κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε τα 1,2 τρισ. δολ. κυρίως λόγω των ανησυχιών για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η απροσδόκητη ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 4% στο τρίμηνο, αλλά και η μία αντίθετη ψήφος στη συνεδρίαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα οδηγούν σε αναθεώρηση των σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις της Τζάνετ Γέλλεν.

Όλα αυτά, ενώ κλιμακώνεται η νευρικότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ενώ υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι ρωσικές κυρώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Περίπου 40 ευρωπαϊκές εταιρείες blue chip- εκ των οποίων και πολλές γερμανικές – αντλούν περισσότερο από το 5% των εσόδων τους από τη ρωσική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v