Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η νευρικότητα στις αγορές της Ευρώπης

Στο κόκκινο για 2η συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια . Η προσοχή στο Μάριο Ντράγκι, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τις τράπεζες του Νότου. Κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις. Αρνητικό πρόσημο στα 2ετή Bund.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εντονότερες τις πιέσεις στις αγορές του Νότου . Η αβεβαιότητα που προκαλείται για τον τραπεζικό κλάδο μετά την περίπτωση της Banco Espirito Santo, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και η επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,03% στις 9.127 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,5% στις 4.186 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,3% στις 6.620 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,59% στις 10.185 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1.45% στις 5.498 μονάδες (νωρίτερα κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 3%) και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,32% στις 19.572 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο ρωσικός Micex υποχωρεί 0,3%, ενώ το ρούβλι κινείται χαμηλότερα έναντι του δολαρίου κατά 0,2% στα 36,251.

Το ΝΑΤΟ και η Πολωνία προειδοποιούν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία. «Υπάρχει ένα απροσδιόριστο γεγονός με απροσδιόριστες επιπτώσεις για τις αγορές» εξηγεί ο Evan Lukas, της IG και συμπληρώνει: «Η Ουκρανία θα παραμείνει στο επίκεντρο για τους επόμενους μήνες του 2014». Επίσης, η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει. Ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε χθες απαγορεύσεις για ένα χρόνο στις εισαγωγές από τις χώρες που έχουν επιβάλει ή έχουν στηρίξει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι σε τοποθετήσεις ασφαλείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση των 2ετών γερμανικών Bund υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2013.

«Όλοι οι αγοραστές θα εξαφανιστούν εάν υπάρξει εισβολή, γιατί αυτό είναι ένα απροσδιόριστο γεγονός με απροσδιόριστες επιπτώσεις για τις αγορές» εξηγεί ο Evan Lucas της IG και συμπληρώνει: «Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεδριάζει η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Θα μπορούσαν να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια; Αυτό είναι μάλλον απίθανο για σήμερα, όμως, άλλα θέματα όπως οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της Ε.Ε. ανεβαίνουν».

Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις. Τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι όμως, αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον. Η περίπτωση της Banco Espirito Santo φέρνει στην επιφάνεια την έντονη ανησυχία αρκετών για τα αποτελέσματα της επικείμενης αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ. Η Πορτογαλία είχε διαθέσιμα κεφάλαια από το πρόγραμμα στήριξης για να απαντήσει άμεσα και γρήγορα στο πρόβλημα της Banco Espirito Santo. Τι θα γίνει όμως, εάν τα AQR δείξουν κεφαλαιακά κενά σε χώρες όπου δεν υπάρχει αυτό το μαξιλάρι όπως… η Ιταλία;

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας επίσης δεν είναι ενθαρρυντικές. Χθες ανακοινώθηκε πως η Ιταλία βυθίστηκε ξανά σε περιοχή ύφεσης, ενώ σήμερα, τα στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανία απογοητεύουν. Και όλα αυτά ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο ανησυχητικό 0,4% και ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητά από την ΕΚΤ νέα μέτρα για να υποχωρήσει περισσότερο το ευρώ.

Από πλευράς συγκεκριμένων μετοχών, ξεχωρίζει η Rio Tinto με άνοδο 2,6% καθώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών στο πρώτο τρίμηνο. Η είδηση λειτούργησε ευνοϊκά ευρύτερα για τον μεταλλευτικό κλάδο. Η μετοχή της Glencore ενισχύεται 1,8% και της BHP Biliton 1%.

Άλμα 4,1% καταγράφει και η μετοχή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank που ανακοίνωσε αύξηση κερδών και μείωση στα επισφαλή δάνεια για το δεύτερο τρίμηνο. Στον αντίποδα, η μετοχή της Munich Re καταγράφει κάθετη πτώση 5,5% αφού η μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο ανακοίνωσε αποτελέσματα που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αγορών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v