Σταθεροποιητικά κινούνται πλέον οι ευρωαγορές, περιορίζοντας τις αρχικές υψηλές απώλειες, καθώς τα futures της Wall είναι καθησυχαστικά.
Αυτή την ώρα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0.55% στις 9.137 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,32% στις 4.121 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,12% στις 6.459 μονάδες.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:
Πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street και την Ασία μετά τη δραματική βουτιά του 4,18% στο Τόκιο. Η νευρικότητα στις διεθνείς αγορές είναι έντονη κι οι επενδυτές αποφεύγουν τοποθετήσεις ρίσκου, καθώς οι τελευταίες ειδήσεις από ΗΠΑ και Κίνα είναι αποθαρρυντικές. Στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές, πάντως, δίνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,2% στις 9.706 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,05% στις 6.599 και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 0,1% στις 18.925 μονάδες.
Στην Κωνσταντινούπολη, ο XU100 υποχωρεί 0,42% στις 61.449 μονάδες και ο ρωσικός Micex κατά 0,36% στις 1.437.
Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 6,9% από τα υψηλά 6ετίας που άγγιξε στις 22 Ιανουαρίου.
Οριακή άνοδο καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street μετά την χθεσινή κάθετη πτώση.
«Στην Ευρώπη, είναι αδύνατον να σταματήσει η υποχώρηση σε χαμηλά δύο μηνών. Ο ενθουσιασμός έχει εξαφανιστεί και οι επενδυτές μένουν στο περιθώριο» εξηγεί ο Guillaume Dumans, της 2Bremans.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εκροές κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές για το 2014 αγγίζουν τα 2,9 τρισ. δολ. Οι πιέσεις ήταν εντονότερες στις αναδυόμενες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, με τον MSCI Ασίας - Ειρηνικού να καταγράφει στο έτος πτώση 7,8%. Η επιβράδυνση στους κλάδους μεταποίησης ΗΠΑ και Κϊνας, σε συνδυασμό με την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τις κινήσεις της Fed που κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τοποθετήσεις ρίσκου και στρέφει τους επενδυτές σε οάσεις ασφαλείας όπως τα Treasuries, ο χρυσός και το γεν. Η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί 9 μονάδες βάσης στο 2,58%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Το δολάριο υποχωρεί 1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 101,02 γεν, εντείνοντας τις πιέσεις για τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας. Ο χρυσός τέλος καταγράφει άλμα 14 δολαρίων, στα 1.257 δολ. ανά ουγκιά.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν μακριά από τοποθετήσεις ρίσκου βραχυπρόθεσμα καθώς δεν φαίνεται πως η αναταραχή θα λήξει σύντομα» υποστηρίζει ο Mitul Kotecha, της Credit Agricole, και συμπληρώνει: «Ο συνδυασμός του tapering, οι ανησυχίες για συγκεκριμένες εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές και η επιβράδυνση της Κίνας δημιουργούν προϋποθέσεις αστάθειας για λίγες εβδομάδες».
Στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα η αντίδραση του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Φημολογείται ότι ο κ. Ντράγκι είναι διατεθειμένος να καταργήσει την πρακτική της αποστείρωσης, ρίχνοντας ρευστότητα στην αγορά, εφόσον έχει τη στήριξη της γερμανικής Bundesbank. Για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ κρατούσε από τις καταθέσεις των τραπεζών, ποσό ανάλογο με τις αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες είχε προχωρήσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Μάριο Ντράγκι ζητά γερμανική στήριξη ώστε να σταματήσει αυτή η διακράτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες. «Υπάρχουν συζητήσεις ότι ο Ντράγκι θέλει να σταματήσει την πρακτική της αποστείρωσης» δηλώνει ένας trader στο Reuters και συμπληρώνει: «Για μένα αυτό είναι ουσιαστικά ποσοτική χαλάρωση».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και πλέον δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να δράσει μετά τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,8%.
Ξεχωρίζει η μετοχή της UBS με άνοδο 3,1% καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα υπερδιπλάσια των προσδοκιών.