Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 10 εβδομάδων για το ευρώ

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Σε χαμηλό 10 εβδομάδων το ευρώ. Στο στόχαστρο τα οικονομικά μεγέθη ευρωζώνης και Κίνας.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς και το ευρώ με τη νευρικότητα για τις αναδυόμενες αγορές να παραμένει αλλά και την προσοχή να στρέφεται στις προσεχείς κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,63% στις 9.247 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,56% στις 4.142 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,71% στις 9.849 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,11% στις 6.684 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,87% στις 19.248 μονάδες.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ευρωζώνη ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο κλάδος μεταποίησης ανακάμπτει δυναμικά, με κινητήριο δύναμη τη γερμανική οικονομία, αλλά παράλληλα με σαφή βελτίωση των συνθηκών στις χώρες της περιφέρειας. Τα στοιχεία αυτά αλλάζουν τα δεδομένα εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού στο 0,8% την προηγούμενη εβδομάδα δημιούργησε προσδοκίες νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Με την ισχυρή εικόνα στον κλάδο μεταποίησης όμως, ενδεχομένως ο Μάριο Ντράγκι να έχει επιχειρήματα για νέα αναβολή.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,98% με τους επενδυτές να απομακρύνονται από τις αναδυόμενες αγορές καθώς και τα τελευταία κινεζικά στοιχεία δεν ήταν ενθαρρυντικά, με υποχώρηση του ΡΜΙ μεταποίησης σε περιοχή συρρίκνωσης. 

Το ευρώ παράλληλα υποχωρεί σε χαμηλό 10 εβδομάδων έναντι του δολαρίου ενώ οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της πτωτικής πορείας ακόμη και στο 1,25 δολ. μέχρι τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v