Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα, η συνεχιζόμενη νευρικότητα για τις αναδυόμενες αγορές και ο αιφνιδιασμός από τα στοιχεία της Eurostat. Τι περιμένουν τώρα από την ΕΚΤ.

Στο κόκκινο γύρισαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της ευρωζώνης μετά τα στοιχεία - έκπληξη που ανακοίνωσε η Eurostat και ενώ η εικόνα από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων δεν είναι ρόδινη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,49% στις 9233 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,05% στις 4136 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,74% στις 6.484 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,97% στις 9869 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,38% στις 6671 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,24% στα 19.169 μονάδες.

Για τον Ιανουάριο, ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,9% που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση για το δείκτη από το 2010

Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία επανέφερε τις φοβίες περί αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη ανακοινώνοντας νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,7% το Δεκέμβριο από 0,8% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία αυτά, επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του Νοεμβρίου ήταν παροδική και ενδεχομένως να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε αποδώσει την υποχώρηση του πληθωρισμού σε τεχνικούς παράγοντες. Παράλληλα, η ανεργία της ευρωζώνης διατηρήθηκε για τρίτο μήνα στο δύσκολο 12%. 

Όλα αυτά ανακοινώνονται ενώ υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις και για τα εταιρικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, η μετοχή της   Electrolux καταγράφει κάθετη πτώση 5,8% καθώς ανακοίνωσε σημαντική μείωση κερδοφορίας για το τρίμηνο. Οι αναλυτές παράλληλα, επισημαίνουν ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

«Η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές θα μας συντροφεύει για καιρό και μπορεί να έχει μικρό αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη καθώς ορισμένες επιχειρήσεις θα υποστούν συναλλαγματικές ζημίες» εξηγεί ο Φιλίπ Ζιζέλ, της BNP Paribas Fortis Global Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v