Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Τα αρχικά κέρδη εκμηδενίστηκαν με τους επενδυτές να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο. Επιστρέφει η νευρικότητα για τις αναδυόμενες αγορές. Στροφή επενδυτών σε Treasury και χρυσό. Σε χαμηλό έξι εβδομάδων το Λονδίνο.

Με απώλειες έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επανήλθε η νευρικότητα για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που εκτιμάται ότι θα κλείσει περαιτέρω την στρόφιγγα της ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, o γερμανικόςDAX 30 έκλεισε με πτώση 0,75% τις 9.336 μονάδες, ο γαλλικόςCAC 40 κατά 0,68% στις 4.156 μονάδες και στο Λονδίνο οFTSE 100, σε χαμηλό δύο εβδομάδων με απώλειες 0,43% στις 6.544 μονάδες.

Η αρχική αισιοδοξία από την θεαματική αύξηση του βασικού επιτοκίου  στην Τουρκία αποδείχθηκε παροδική. Ακολούθησε και αύξηση των επιτοκίων από τη Νότιο Αφρική κατά 0,5%, που επίσης δεν «συγκίνησε» τις αγορές. Η τουρκική λίρα όπως και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκλεισαν τελικά στο κόκκινο.

Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στις αποκαλούμενες "ασφαλείς" τοποθετήσεις. Η απόδοση του 10ετούς Treasury διαμορφώνεται στο 2,72% καταγράφοντας υποχώρηση 2% και ο χρυσός ενισχύεται κατά 1,34% στα 1.264 δολ. ανά ουγκιά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νευρικότητα οφείλεται και στη Fedη οποία αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στη δεύτερη μείωση του προγράμματος ρευστότητας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v