Vivendi και Wall ρίχνουν την Ευρώπη

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για το ξεκίνημα της Wall, αλλά και λόγω των αποκαλύψεων περί ”φουσκώματος” των κερδών της Vivendi κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2001. Την ανησυχία εντείνει η παραίτηση Messier και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των λογιστικών σκανδάλων της WorldCom και Xerox αλλά και εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της Wall Street.

Στο ήδη βεβαρημένο κλίμα προστίθεται η είδηση, που δημοσιεύτηκε στη Le Monde, περί ”φουσκώματος” από την Vivendi των καθαρών κερδών της προηγούμενης χρήσης (2001) κατά 1,5 δισ. ευρώ και της παραίτησης του προέδρου της, J. Messier. Η μετοχή της εταιρίας έχασε το 34% της αξίας της (τώρα, στα 15,7 ευρώ), ενώ αποφασίστηκε άρση της διαπραγμάτευσής της.

Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,40%, στις 3.764 μονάδες. Τον τόνο δίνουν οι μετοχές της France Telecom και της Alcatel που καταγράφουν απώλειες κατά 0,16% και 0,31% αντίστοιχα.

Στην Αγγλία ο FTSE – 100 καταγράφει 2,01%, στις 4.591 μονάδες, εν μέσω πιέσεων που δέχονται τα βαριά χαρτιά του δείκτη (Vodafone, British Airways), ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX κινείται καθοδικά κατά 2,86%, στις 4.241 μονάδες, λόγω ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v