Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές πλην Λονδίνου

Το ράλι ανόδου των γαλλικών, κυρίως, μετοχών δεν ήταν αρκετό ώστε να διατηρήσει μέχρι τέλους το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ιδιαίτερα αρνητικό μάλιστα έγινε το κλίμα ύστερα από τη νευρική έναρξη των δεικτών στη Wall Street, με αποτέλεσμα μόνο το Λονδίνο να κλείσει με κέρδη.

Τα κέρδη των Vivendi Universal και France Telecom δεν αποδείχτηκαν ικανά να διατηρήσουν μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μόνο η βρετανική αγορά κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην αγορά του Λονδίνου τα κέρδη των πετρελαϊκών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και των εταιριών του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Κέρδη ουσίας της τάξης του 1,1% κατέγραψε η μετοχή της Vodafone, κατορθώνοντας να ανακάμψει από τις προηγούμενες απώλειες, ενώ και η ανταγωνιστική της mmO2 σημείωσε άνοδο κατά 1,8%. Αντίθετα, χαμηλότερα κατά 1,2% έκλεισε ο τίτλος της BT, ύστερα από τα αρνητικά σχόλια της Goldman Sachs.

Αρνητικό ήταν το κλίμα στις εταιρίες κατασκευής φαρμάκων, με την GlaxoSmithKline και την AstraZeneca να υποχωρούν κατά 0,9% και 1,3%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εταιρίες πετρελαιοειδών, με τις BP και Shell να υποχωρούν περί το 0,5% περίπου.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4685,8 μονάδες με κέρδη 0,63%, ενώ πτωτικά κατά 0,2% κινήθηκε το Παρίσι διαμορφούμενο στις 3897,37 μονάδες. Την ίδια στιγμή ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραφε απώλειες 0,96% στις 4340,48.

Η France Telecom άνοιξε το χορό των κερδών, σημειώνοντας άνοδο μέχρι και 28% για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο +16%, ύστερα από δημοσίευμα που έφερε τη γαλλική κυβέρνηση να σχεδιάζει την επαναγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας. Η διάψευση λίγο μετά από το υπουργείο Οικονομικών, είχε ως αποτέλεσμα να περικόψει τα κέρδη της μετοχής.

Σε πάνω από 10% ανήλθε και η άνοδος της μετοχής της Vivendi Universal, ύστερα από την παραίτηση του CEO, Ζαν Μαρί Μεσιέ. Τη θέση του ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aventis.

Ανοδικά κινήθηκαν στο σύνολό τους και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με την Ε.ΟΝ να κερδίζει 0,5% και την RWE να καταγράφει κέρδη 0,3%. Απώλειες κατά 2,7% κατέγραψε ο τίτλος της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas-Salomon, ύστερα από τις θετικές εκτιμήσεις της σχετικά με την κερδοφορία, μετά και τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v