Μίνι ράλι στις ευρωαγορές από θετικά macro

Ράλι ανόδου κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας την εβδομάδα με εντυπωσιακά κέρδη και ακμαίο ηθικό, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και η ανοδική έναρξη στη Wall επισκίασαν τις ανησυχίες για τα τελευταία λογιστικά σκάνδαλα.

Με εντυπωσιακά κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, στηριζόμενες κυρίως στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και στην αντίστοιχη θετική πορεία της Wall Street, κατορθώνοντας έτσι να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τα λογιστικά σκάνδαλα.

Οι αγορές φαίνεται ότι συνεχίζουν με σταθερό και σχετικά γοργό ρυθμό να ανακάμπτουν από το χαμηλό επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, με τους επενδυτές να επωφελούνται από τις προηγούμενες χαμηλές τιμές των μετοχών, σε σημείο που κατορθώνουν να αφήνουν πίσω τους και ειδήσεις όπως αυτή των λογιστικών ατασθαλιών της Xerox.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 2,55% στις 4656,4 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι εκτινάχθηκε περί το 4,15% στις 3897,99 μονάδες, ενώ την ίδια ώρα η αγορά της Φρανκφούρτης παρουσίαζε άνοδο 2,52% στις 4366,87 μονάδες.

Η εκτίναξη της γαλλικής αγοράς ήρθε ύστερα από τις εκτιμήσεις του εθνικού στατιστικού γραφείου Insee για ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Αντίστοιχα, θετικά επέδρασε στο σύνολο των αγορών και η υποχώρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 1,7%.

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιριών, με την CGNU να κερδίζει 7%, όπως και η ανταγωνιστική της Prudential. H εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Amvescap κατέγραψε κέρδη ύψους 6,5%.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, Deutsche Bank, σημείωσε άνοδο κατά 1,2% ύστερα από την ανακοίνωση περικοπής 4.000 θέσεων, στην προσπάθειά της να συρρικνώσει το δυνατό περισσότερο τα χρέη κατά 2 δισ. ευρώ στους επόμενους 18 μήνες.

Εντυπωσιακά ήταν και τα κέρδη της Vivendi Universal, η μετοχή της οποίας εκτινάχθηκε κατά 10,5%, ενώ και η ARM Holdings σημείωσε άνοδο της τάξης του 3,6%. Υψηλά κέρδη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κατέγραψαν και οι μετοχές των Nokia και Ericsson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v