Περιορίζουν ελαφρώς τις απώλειες οι ευρωαγορές

Περιορίζουν ελαφρώς τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τον αρχικό πανικό, που προκάλεσε το νέο σκάνδαλο με τις λογιστικές αλχημείες της WorldCom και οδήγησε σε πτώση έως και 5%.

Συρρικνώνονται οι απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες να κατορθώνουν να περιορίζουν την πτώση κοντά στο 4%, ύστερα από το κλίμα πανικού που επικράτησε στην έναρξη της συνεδρίασης και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση έως και 5% των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το λογιστικό σκάνδαλο της WorldCom ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με την ανακοίνωσή της για αναδημοσίευση των οικονομικών στοιχείων των πέντε τελευταίων τριμήνων, λειτουργεί ως καταλύτης για τις ευρωαγορές.

Μεγάλες είναι οι απώλειες που καταγράφουν οι μετοχές τόσο των εταιριών τηλεπικοινωνίας όσο και εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση της Alcatel.

Η Vodafone σημειώνει πτώση 7,2%, η Deutsche Telekom υποχωρεί κατά 8% ενώ και η μετοχή της France Telecom καταγράφει απώλειες κατά 17,5%.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην αγορά των εταιριών κατασκευής κινητών τηλεφώνων, ύστερα από την προειδοποίηση της γαλλικής Alcatel για απώλειες στη διάρκεια του 2002. Η μετοχή της υποχωρεί κατά 17,6%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες του κλάδου, με την Nokia να υποχωρεί περί το 5% και την Ericsson να σημειώνει πτώση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Αρνητικά συνεχίζει να κινείται και η μετοχή της Vivendi Universal, η οποία καταγράφει απώλειες ύψους 13%, παρά τη νέα διαβεβαίωση της εταιρίας προς τους επενδυτές ότι θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στους επόμενους 12 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v