Στα χνάρια της WorldCom ”βυθίζεται” και η Ευρώπη

Πτωτικά -όπως ανέμεναν οι αναλυτές μετά και τη βουτιά στην Ιαπωνία- ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας κατά πόδας την πτώση της Wall λόγω της ”βόμβας” WorldCom.

H ”βόμβα” της WorldCom επηρεάζει μετά την Ιαπωνία και την Ευρώπη, οι κυριότερες αγορές της οποίας, το πρωί της Τετάρτης, ξεκίνησαν με έντονα πτωτικές διαθέσεις, σαφώς επηρεασμένες από το νέο σκάνδαλο.

Λίγο μετά το άνοιγμα, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η γερμανική αγορά με τον DAX να ”βουλιάζει” κατά 5,92% στις 3954,04 μονάδες ενώ και η γαλλική αγορά με τον CAC 40 υποχωρεί κατά 3,96% πέριξ των 3619,49 μονάδων. Και ο λονδρέζικος FTSE βρίσκεται στο -3,66% και κοντά στις 4461,70 μονάδες.

Κατά συνέπεια, μόνο αισιόδοξοι δεν θα μπορούσαν να είναι όσον αφορά στις σημερινές συνεδριάσεις οι Ευρωπαίοι αναλυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για ”αναμενόμενη πτώση” ύστερα από το νέο σκάνδαλο της WorldCom, το οποίο συμπαρασύρει όλες τις μετοχές κινητής τηλεφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση από την ίδια την εταιρία ότι δεν δήλωσε περί 3,9 δισ. δολάρια σε έξοδα, πτωτική αναμένεται –ήδη από την έναρξη των συνεδριάσεων η τάση είναι πτωτική- για τις μετοχές εταιριών όπως οι Nokia, Vodafone, Deutsche Telecom, οι κορυφαίες δηλαδή της Ευρώπης στον κλάδο.

Και οι ημιαγωγοί αναμένονται ”νευρικοί” με αιχμή την STMicroelectronics, η οποία προβλέπεται να ακολουθεί στην πτώση την Micron Technology, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ πτώση των πωλήσεων μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι αναλυτές τόνιζαν νωρίς το πρωί όσον αφορά στην περίπτωση WorldCom, ”οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών δεν ενέγραφαν όλα τα μεγέθη από όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνταν, δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόβλημα κακής λογιστικής στον ευρύτερο κλάδο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v