Νέο αρνητικό 9μηνου άγγιξαν οι ευρωαγορές

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας, αγγίζοντας νέο αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων εννέα μηνών, λόγω της πτώσης των εταιριών media και τεχνολογίας.

Πολύ κοντά σε νέο χαμηλό ρεκόρ των τελευταίων εννέα μηνών βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς γνώρισαν βαριές απώλειες, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής πορείας των εταιριών media και τεχνολογίας.

Αρνητικά επέδρασε ακόμη στην αγορά και η ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς έτσι καθίστανται ιδιαίτερα ακριβά τα προϊόντα των χωρών της ευρωζώνης στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτές σχολιάζουν μάλιστα ότι η πτώση του δολαρίου είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις ευρωπαϊκές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι και εξαγωγείς. Επιπλέον, η αυξανόμενη πολιτική ένταση, η υποβάθμιση της France Telecom από τη Moody’s και οι φόβοι για νέα οικονομική κρίση στη Λατινική Αμερική, επέτειναν το αρνητικό κλίμα.

Η μετοχή της Vivendi Universal, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας media παγκοσμίως, κατέρρευσε κατά 23,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει το 15,6% που διαθέτει στην ενεργειακή μονάδα της, Vivendi Environnement, προκειμένου να μειώσει τα χρέη της.

Η France Telecom κατέγραψε απώλειες 16,2%, καθώς η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας, λόγω των ανησυχιών για την ικανότητα της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής να αντεπεξέλθει στα υψηλά χρέη.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Deutsche Telekom, κατά 5,2%, διαμορφούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (8,58 ευρώ). Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και οι εταιρίες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, Nokia και Ericsson, περί το 8,6% και 9% αντίστοιχα.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στους επιμέρους κλάδους, με τις μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών να υποχωρούν σε μεγάλα ποσοστά, που στην περίπτωση της Munich Re έφτασε το 5,9%. Ακολούθησαν η Allianz, με πτώση 5,5% και η Zurich Financial κατά 5,8%.

Πτώση 6,4% κατέγραψε και η μετοχή της ισπανικής Santander Central Hispano, της ισπανικής μεγαλύτερης τράπεζας, που αποκομίζει το 40% των κερδών της στη Λατινική Αμερική από τη Βραζιλία, ύστερα από την ενίσχυση των ανησυχιών για ενδεχόμενη νίκη του Λουίζ Ινάκιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v