Με υψηλές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με υψηλές απώλειες έκλεισαν για άλλη μια συνεδρίαση οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα και από την αρνητική έναρξη στη Wall Street. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Nokia για τις πωλήσεις, λειτούργησε καταλυτικά στην πορεία των ευρωαγορών.

Έντονα πτωτικό ήταν το κλίμα μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να γνωρίζουν βαριές απώλειες ύστερα από την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Nokia για τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων.

Η φινλανδική εταιρία, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας, περιόρισε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του δευτέρου εξαμήνου στο 10% από τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για πάνω από 15%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε και η μετοχή της France Telecom, καταγράφοντας απώλειες 14% στα 12,89 ευρώ. Πτώση άνω του 4% σημείωσε και η μετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας κατασκευής κινητών τηλεφώνων, η γαλλική Alcatel.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και για τις υπόλοιπες μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με τη θυγατρική της France Telecom, Orange, να υποχωρεί κατά 8,7% και τη Deutsche Telekom να καταγράφει απώλειες 5,5%.

Αντίθετα, με σημαντικά κέρδη ύψους άνω του 5% έκλεισε ο τίτλος της Scottish Power, καθώς η βρετανική ενεργειακή εταιρία διασκέδασε τις εντυπώσεις για τυχόν προβλήματα της μονάδας της στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις ελεγκτικές αρχές.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς το ευρώ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας πάνω από τα 96 σεντς, καθώς καθιστά τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές πιο ακριβά.

Η Volkswagen υποχώρησε στα 50,04 ευρώ, ενώ ακολούθησαν και οι μετοχές των BMW και DaimlerChrysler. Αρνητικά επέδρασε ακόμη και η υποβάθμιση της μετοχής της General Motors στις ΗΠΑ από τη Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v