Αμερική, Μέση Ανατολή ”έριξαν” την Ευρώπη

Αρνητικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για τις ”τρομοκρατικές” επιθέσεις των Παλαιστινίων και τις επιπτώσεις τους στις διεθνείς επενδύσεις, αλλά και του αρνητικού ανοίγματος της Wall.

Πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Tρίτης οι μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές, αδυνατώντας να συγκρατήσουν τα πρωινά κέρδη, λόγο κυρίως του αρνητικού ανοίγματος στη Wall Street και των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή.

Στο Λονδίνο απώλειες της τάξης του 1,2% κατέγραψε ο FTSE 100, διαμορφούμενος στις 4.702 μονάδες. Διεθνείς αναλυτές σχολίαζαν πως η καθοδική κίνηση του Αγγλικού δείκτη σχετίζεται με τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στους επενδυτές η αυξανόμενη βία στη Μέση Ανατολή, εξέλιξη που θεωρείται πως θα κατευθύνει τους διεθνείς επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως το χρυσό και τα ομόλογα.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες αλλά και σε τραπεζικές μετοχές, λόγω των χαμηλότερων των προσδοκιών για τα οικονομικά αποτελεσμάτα που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο η Lehman Brothers, με τη Barclays να χάνει ενδοσυνεδριακά το 3,3% της αξίας της και τη Vodafone το 2,6%.

Στη Γαλλία, αναμενόμενη διόρθρωση χαρακτήρισαν τις σημερινές οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%, που κατέγραψε ο δείκτης CAC- 40, ύστερα από την χθεσινή άνοδο κατά 4,4%.

Τα κέρδη που κατέγραψαν οι εταιρίες λιανικής ενίσχυσαν τον δείκτη, αλλά δε στάθηκαν ικανά να τον γυρίσουν σε θετικό πρόσημο, αφού οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως στα blue chips.

Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX δεν διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,9%, στις 4.463 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος πιέζεται ιδιαίτερα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με φωτεινή εξαίρεση τη Deutsche Bank, ενώ οι επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Oracle.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v