Τα macro ωθούν προς τα πάνω την Ευρώπη

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω του θετικού κλίματος που δημιούργησε η ανακοίνωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης στα χαμηλά των 2,5 ετών (1,7%), αγνοώντας προς το παρόν τις πληροφορίες για το νέο σκάνδαλο με τη Xerox, η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 40%.

Οι θετικές εκτιμήσεις για τη γαλλική οικονομία σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, συνεχίζουν να κρατούν τις ευρωπαϊκές αγορές σε θετικό πρόσημο, οι οποίες ”αγνοούν” το νέο σκάνδαλο με τη Xerox. Οι μετοχές της καταρρέουν κατά 40%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο εκτιμάται στο 1,7%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών. Παράλληλα, το εθνικό στατιστικό γραφείο της Γαλλίας, Insee, προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η τελευταία αυτή είδηση φαίνεται ότι αντισταθμίζει, προς το παρόν, τις όποιες νευρικές αντιδράσεις δημιούργησε στην αγορά η διατήρηση της ανεργίας στο υψηλότερο των τελευταίων 18 μηνών.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας κινητών τηλεφώνων, Nokia, κατά 3,4%. Ακολουθούν οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τη Lloyds Group να ενισχύεται κατά 2,3%, και τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική, Prudential, να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη κατά 6,6%.

Αντίστοιχη πορεία παρουσιάζει και η μετοχή της γαλλικής ασφαλιστικής Axa, η οποία αυξάνεται κατά 5%, αλλά και η ελβετική τράπεζα Credit Suisse Group, ο τίτλος της οποίας κερδίζει 4,1%.

Αντίθετα, αρνητικό κλίμα δημιουργεί στη γερμανική αγορά κυρίως, όπου και διαπραγματεύονται, οι μετοχές της αμερικανικής κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρίας εκτυπωτών παγκοσμίως, Xerox, ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που κάνει λόγο για λογιστική απάτη ύψους 6 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v