H Wall απέτρεψε τα χειρότερα για τις ευρωαγορές

Η ψύχραιμη αντίδραση της Wall Street στο νέο λογιστικό σκάνδαλο της WorldCom, περιόρισε, έστω και στο κλείσιμο, τις αρχικές εκδηλώσεις πανικού των ευρωπαϊκών αγορών, που συρρίκνωσαν σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές τους απώλειες.

Το παράδειγμα της Wall Street φαίνεται ότι ακολούθησαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κατορθώνοντας να κλείσουν τη συνεδρίαση με αρκετά μικρότερες απώλειες σε σχέση με την αρχική πτώση.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι ήγειραν θέμα αξιοπιστίας των εταιρικών αποτελεσμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που επηρεάζει σύσσωμο τον παγκόσμιο κλάδο.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4531,0 μονάδες με πτώση 2,16%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,73% στις 3701,13 μονάδες, ενώ ο DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, υποχωρούσε στις 4147,47 μονάδες.

Αναλυτές της αγοράς επεσήμαναν παράλληλα ότι ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι πολλές από αυτές αναμένεται να πληγούν από την κατάρρευση της WorldCom, τα χρέη της οποίας ανέρχονται στα 30 δισ. δολάρια. Υψηλές απώλειες κατέγραψε και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Η γαλλική Axa, η μεγαλύτερη ασφαλιστική παγκοσμίως, υποχώρησε κατά 8,2% στα 16,15 ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Zurich Financial με πτώση 6% και η ολλανδική Aegon με απώλειες 5,8%.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με τη Vodafone να υποχωρεί κατά 5,6%, τη France Telecom να καταρρέει περί το 16% και την Deutsche Telekom να κλείνει 8% χαμηλότερα.

Επιπρόσθετα, αρνητικά επέδρασε στις αγορές και η αρνητική προειδοποίηση της Alcatel, η οποία ανακοίνωσε ότι το 2002 αναμένεται να καταγράψει ζημίες, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για κέρδη.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με τις σκανδιναβικές Nokia και Ericsson να υποχωρούν περί το 6,5% και 11% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v