Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες μετά τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση. Τράπεζες και μεταλλευτικές ανακάμπτουν. Η προσοχή στο ισπανικό πρόβλημα και στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση, καθώς διαφαίνεται ότι από πολλές κατευθύνσεις ασκούνται πιέσεις για αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη. Η νευρικότητα, όμως, παραμένει κι η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στο ισπανικό πρόβλημα, αλλά και στην Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,48% στις 6.311 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,79% στις 3.039 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,7% στις 5.334 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,46% στις 6.118 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,34% στις 4.531 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,86% στις 12.982 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street ενόψει και των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ. Στην ευρωζώνη πάντως, η απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,4% θεωρείται καλός οιωνός καθώς πολλοί εκτιμούν ότι ίσως δώσει την ευχέρεια στην ΕΚΤ για μεγαλύτερες κινήσεις στήριξης της οικονομίας.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως, ότι υπάρχει έντονη νευρικότητα αυτήν τη στιγμή. Ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι στα άκρα. Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα και όπως λέει και η ρήση η αβεβαιότητα για τις αγορές είναι χειρότερη από τον πόλεμο ή τον λιμό», σημειώνει ο Henk Potts της Barclays.

Σήμερα, άλλωστε, διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας για την επικύρωση του δημοσιονομικού συμβολαίου. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «Ναι», αλλά το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνά το 30%, γεγονός που καθιστά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Επιπλέον, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα (στο 6,63%) και το ευρώ σε χαμηλό 23 μηνών, κάτω από το 1,24 δολ.

Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν ζήτησε χθες διεύρυνση του ρόλου του ESM ώστε να μπορεί να στηρίζει άμεσα τις τράπεζες. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε σήμερα και ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara.

Οι κλάδοι των τραπεζών, των μεταλλευτικών και της υψηλής τεχνολογίας καταγράφουν κέρδη. Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Logica, η οποία καταγράφει άλμα 64%(!) μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την IT Services Group έναντι 241,5 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v