Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζική ώθηση στις ευρωαγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες και κυρίως τον DAX. Στήριξη από τα αναπτυξιακά μέτρα στην Κίνα. Μίνι ράλι για μεταλλευτικές και βασικούς πόρους. Επιμένει η νευρικότητα στην Ισπανία. Νέα πτώση 7% για Bankia.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με στήριξη από τις εξελίξεις στην Κίνα όπου η κυβέρνηση φέρεται να προχωρά στην εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων. Επιμένει όμως, η νευρικότητα στη Μαδρίτη, ενώ η μετοχή της Bankia βρίσκεται και σήμερα σε κάθετη πτώση που ξεπερνά το 7%.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,13% στις 6394 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,92% στις 3070 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,79% στις 5.399 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,1% στις 6395 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,26% στις 4628 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1% στις 13.190 μονάδες

Ο Tom Kaan της Louis Capital Markets εξηγεί ότι οι αγορές ελπίζουν σε νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας στην Κίνα. «Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao ανοιχτά είπε ότι η Κίνα πρέπει να ωθήσει την ανάπτυξή της. Αυτό που η Κίνα είναι να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς – την εγχώρια αγορά και τις υποδομές» δήλωσε.

Τη Δευτέρα, υπήρξαν αναφορές ότι η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που είναι η ανώτατη αρχή οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, ενέκρινε αρκετά επενδυτικά έργα για υποδομές και νέα εργοστάσια χάλυβα. Εξέλιξη που κατά πολλούς αναλυτές επιβεβαίωσε ότι η Κίνα ξεκίνησε την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.

Ο κλαδικός δείκτης των μεταλλευτικών εταιρειών ενισχύεται κατά 2% λόγω της αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ζήτησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ΑcelorMittal καταγράφει κέρδη 2.4%.Αντιστοίχως, ο κλάδος των βασικών πόρων ενισχύεται κατά 1,8%

Ανοδικά κινούνται και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς ο σχετικός κλαδικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,7%. Εξαίρεση η μετοχή της Bankia η οποία υποχωρεί κατά 7.4%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v