Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση οι ευρωαγορές

Κάθετη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με θύματα τράπεζες και μεταλλευτικές. Οι δυσοίωνες δηλώσεις της Fed και τα σενάρια για double dip της οικονομίας τροφοδοτούν το νέο sell off. Νέα στροφή στα Bund.

Κάθετη πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις της Fed και τα δυσοίωνα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα και την ευρωζώνη, τα οποία επαναφέρουν τα σενάρια για double dip της διεθνούς οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 3,57% στις 5.239 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,61% στις 2.829 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 2,78% στις 5.141 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 3,57% στις 7.919 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 2,75% στις 5.928 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 2,8% στις 13.716 μονάδες.

Ελεύθερη πτώση νωρίτερα και στις ασιατικές αγορές, με το Χονγκ Κονγκ στο -4,79%.
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφαλέστερη τοποθέτηση των γερμανικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών Bund υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,70%.

Η «Επιχείρηση Στροφή»  (operation twist) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κατά την οποία αλλάζει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της με στροφή σε πιο μακροπρόθεσμους τίτλους, δεν εντυπωσίασε τις αγορές και είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί. Αντιθέτως, η δήλωση του κ. Ben Bernanke περί «σημαντικών πτωτικών κινδύνων στις οικονομικές προοπτικές» θορύβησε άπαντες.

Πόσο μάλλον όταν και τα σημερινά στοιχεία από την Κίνα αλλά και την ευρωζώνη δεν είναι θετικά. Στην ευρωζώνη ο συνολικός ΡΜΙ αιφνιδιαστικά υποχώρησε στο 49,2 και οι αναλυτές της Markit επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το τρέχον τρίμηνο. Στην Κίνα, ο ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 49,4 από 49,9 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από 50 συνεπάγεται συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,9%, λόγω των έντονων ανησυχιών για τη διεθνή οικονομία. Ισχυρές πιέσεις εκ νέου και στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη στο -3,7%. Σε συνέντευξή του ο κ. Michel Barnier δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v