Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά ταμπλό

Οι αγορές αψήφησαν την υποβάθμιση της Ιταλίας. Κέρδη με γνώμονα τις χαμηλές αποτιμήσεις. Η αισιοδοξία για την 6η δόση, η τηλεφωνική επικοινωνία Obama - Merkel και οι διαβεβαιώσεις Trichet για απεριόριστη ρευστότητα.

Οι αγορές φαίνεται ότι αψήφησαν την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Standard & Poor’s και με κινητήριο μοχλό τις χαμηλές αποτιμήσεις κινούνται ανοδικά. Παράλληλα, εκφράζεται αισιοδοξία ως προς την εκταμίευση της έκτης δόσης μετά την πορεία της τηλεδιάσκεψης, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Obama αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,86% στις 5.516 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,12% στις 2.973 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σε ποσοστό 1,24% στις 5.324 μονάδες.

Θετικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,12% στις 8.314 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,99% στις 6.070 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,5% στις 14.299 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αγορές περίμεναν υποβάθμιση της Ιταλίας, αν και αρχικά από τη Μoody’s και όχι από τη Standard & Poor’s, η οποία αναθεώρησε πτωτικά την αξιολόγηση της χώρας στο "Α" και μάλιστα με αρνητικό οutlook. Αντίστοιχη κίνηση από τη Moody’s αναμένεται σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η υποβάθμιση της Ιταλίας ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη. Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ιταλική υποβάθμιση να λειτουργήσει ως καταλύτης στην Ευρώπη για τη λήψη δράσης. Ήδη, ανώτατο στέλεχος της παράταξης της κ. Merkel δήλωσε ότι η ιταλική υποβάθμιση υποδεικνύει "πόσο σημαντικό είναι να χειριστούμε υπεύθυνα την κρίση χρέους".

Ως προς τις εξελίξεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο κ. Jean-Claude Trichet διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του ότι η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη ρευστότητα με σταθερό επιτόκιο.

Από τις πιο σημαντικές ειδήσεις είναι η τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Merkel και του κ. Obama όπου δεσμεύτηκαν για "συνολική δράση" ως προς την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικού κλίματος έπαιξαν και οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων σε Ελλάδα και Ισπανία, που έγιναν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έντονα ανοδικές τάσεις καταγράφει ο κλάδος των εταιριών κοινής ωφέλειας. Ειδικότερα, οι γερμανικές Ε.ΟΝ και RWE ενισχύονται κατά 2,6% και 3,5% αντιστοίχως, μετά την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να αναβάλει την επιβολή του φόρου στην πυρηνική ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v