Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωαγορές αψηφούν την ιταλική υποβάθμιση

Οι αρχικές απώλειες εκμηδενίστηκαν και οι δείκτες καταγράφουν πλέον σημαντική άνοδο. Κινητήριος μοχλός οι χαμηλές αποτιμήσεις, η κοινή δέσμευση Μέρκελ - Ομπάμα και η προσμονή για τις κινήσεις της Fed.

Οι αγορές φαίνεται πως αψηφούν την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Standard & Poor’s και με κινητήριο μοχλό τις χαμηλές αποτιμήσεις κινούνται ανοδικά. Οι αρχικές απώλειες στους ευρωπαϊκούς δείκτες εκμηδενίστηκαν και πλέον καταγράφονται τα πρώτα διστακτικά βήματα ανόδου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,63% στις 5.450 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,2% στις 2.945 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σε ποσοστό 0,21% στις 5.270 μονάδες.

Θετικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,79% στις 8.288 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,49% στις 6.040 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,27% στις 14.264 μονάδες.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε η είδηση της υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο αξιολόγησης, που κάνει λόγο για αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η υποβάθμιση της Ιταλίας ήταν εν πολλοίς προεξοφλημένη. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ενδεχομένως η ιταλική υποβάθμιση να λειτουργήσει ως καταλύτης στην Ευρώπη για τη λήψη δράσης. Ήδη, ανώτατο στέλεχος της παράταξης της κ. Merkel δήλωσε ότι η ιταλική υποβάθμιση υποδεικνύει "πόσο σημαντικό είναι να χειριστούμε υπεύθυνα την κρίση χρέους".

Παράλληλα, δημοσιεύματα φέρουν την Bank of China να "παγώνει" τα swaps συναλλάγματος με ευρωπαϊκές τράπεζες και τη Siemens να προτιμά για τις καταθέσεις της την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχεδόν παράλληλα, όμως, ο κ. Jean-Claude Trichet διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες, ενώ η κ. Merkel και ο κ. Obama σε τηλεφωνική τους επικοινωνία δεσμεύτηκαν για "συνολική δράση" ως προς την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων.

Οι επενδυτές, από την άλλη, φαίνεται πως επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής ως προς τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v