Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, η απότομη μείωση του πληθωρισμού στην Κίνα, αλλά και οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao είναι οι βασικές πηγές προβληματισμού.

Ο έντονος προβληματισμός για την πορεία της διεθνούς οικονομίας είναι η βασική αιτία για την πτωτική πορεία των ασιατικών χρηματιστηριακών δεικτών. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, η απότομη μείωση του πληθωρισμού στην Κίνα, αλλά και οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao είναι οι βασικές πηγές προβληματισμού.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,37% στις 8896 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 1,44% στις 19.514 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει πτώση 1,19% στις 1836 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται χαμηλότερα κατά 0,84% στις 4163 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,22% και ο CSI 300 κατά 1,12% στις 2444 μονάδες.

Μπορεί ο δείκτης ανεργίας τον Ιούνιο στις ΗΠΑ να παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,2% ωστόσο απογοήτευση προκάλεσε ο αριθμός νέων θέσεων εργασίας την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν μόλις 80.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 100.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού στην Κίνα σε χαμηλό 29 μηνών, προκάλεσε ερωτήματα για το εάν αντικατοπτρίζει σημαντική μείωση της ζήτησης και εάν εγκυμονεί αποπληθωριστικός κίνδυνος. Πόσο μάλλον, όταν ο πρωθυπουργός Wen δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η οικονομία μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές σταθερή αλλά «υπάρχουν ακόμη τεράστιες πτωτικές πιέσεις»

«Είναι τα πιο αρνητικά σχόλια που έχει κάνει και δείχνουν την ανησυχία των αξιωματούχων ως προς τη βαθιά επιβράδυνση της οικονομίας» υποστηρίζει ο Dariusz Kowalczyk της Credit Agricole.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v