Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβληματίζει τις ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο οι ασιατικοί δείκτες. Οι κινήσεις των τριών κεντρικών τραπεζών δημιουργούν προβληματισμό για την κατάσταση της οικονομίας. Πιέσεις σε τράπεζες και εξαγωγικές εταιρείες.

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό παρά τη μαζική κινητοποίηση σε τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη με μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για την στήριξη της ανάπτυξης. Σε δεύτερη ανάγνωση, οι επενδυτές φαίνεται πως ανησυχούν πλέον περισσότερο για την πορεία της διεθνούς οικονομίας μετά και τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τις ΗΠΑ.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,65% στις 9020 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,23% στις 19.763 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi σημειώνει πτώση 0,92% στις 1858 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,13% και ο CSI 300 ενισχύεται κατά 0,34% στις 2438 μονάδες.

Μία ημέρα νωρίτερα, η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση επιτοκίων σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,75%, η Τράπεζα της Αγγλίας επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δις. στερλίνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε επίσης μειώνοντας τα επιτόκιά της.

Η αντίδραση των ασιατικών αγορών όμως, δεν ήταν θετική. Αντιθέτως, οι επενδυτές ανησυχούν πως αυτές οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών – και ειδικότερα της κινεζικής – αποτελούν προπομπό για δυσοίωνα στοιχεία ως προς την πορεία της ανάπτυξης. Πόσο μάλλον όταν και χθες απογοήτευσαν τα στοιχεία του δείκτη υπηρεσιών ISM στις ΗΠΑ καθώς υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010 και αντίστοιχα οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ εμφάνισαν τον Ιούνιο τις χειρότερες πωλήσεις τριών ετών

Έτσι, πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος καθώς η μείωση των επιτοκίων συνεπάγεται και πιέσεις στα margin των τραπεζών. Η Bank of Communications υποχωρεί κατά 3.1% και η China Construction Bank κατά 2.3%.

Στην ιαπωνική αγορά, έντονες πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ οδήγησε σε σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ.
Έτσι, η μετοχή της Canon υποχωρεί κατά 3%, της Fujitsu κατά 3.7% και της Mazda Motor κατά 3.8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v