Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στις ασιατικές αγορές

Οριακή άνοδος για τους περισσότερους δείκτες και ισχυρά κέρδη για Nikkei. Στήριξη από τα στοιχεία για ΗΠΑ. Στο επίκεντρο οι εξαγωγικές εταιρίες. Έντονη νευρικότητα ενόψει ευρωπαϊκής συνόδου.

Με στήριξη από τα ευοίωνα οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ, οι ασιατικές αγορές κινούνται ανοδικά αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η νευρικότητα παραμένει ενόψει και της κρίσιμης συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,65% στις 8874 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,16% στις 19.208 μονάδες, ο κορεατικός Kospi καταγράφει οριακή άνοδο 0,08% στις 1819 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX 0,06% στις 4086 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινείται η κινεζική αγορά, καθώς ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,11% στις 2214 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,14% στις 2443 μονάδες.

Στη Wall, o Dow σημείωσε άνοδο 0,74%, στις 12.627,08 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,90% στις 1.331,85 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,75%, στις 2.875,32 μονάδες.

Τα θετικά στοιχεία από την στεγαστική αγορά αλλά και η απροσδόκητη άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall παρόλο που παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Τα προσύμφωνα πωλήσεων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,9% τον Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών και αντίστοιχα οι παραγγελίες διαρκών αγαθών –καθρέπτης των επενδυτικών διαθέσεων των επιχειρήσεων- αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν ώθηση στις μετοχές των ασιατικών εξαγωγικών εταιρειών.
Επί παραδείγματι η μετοχή της Samsung ενισχύεται κατά 0,8%, της Hyundai Motor κατά 1,3%, της Esprit Holdings κατά 1,5%, της Cosco Pacific κατά 2,2% ενώ κέρδη 3,3% καταγράφει η μετοχή της News Corp καθώς δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τη διάσπαση της εταιρείας.

Η νευρικότητα όμως, είναι έντονη όπως φαίνεται και από τις οριακές κινήσεις των περισσοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών, πλην Nikkei. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Fitch όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «η Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου δεν αναμένεται να επιλύσει την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά θα προσφέρει μια ευκαιρία να ληφθούν αποφασιστικά βήματα για την σταθεροποίηση της κατάστασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v