Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις διά χειρός Moody΄s στην Ασία

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό μετά την αιφνιδιαστική υποβάθμιση 15 διεθνών τραπεζών από τη Moody's. Στο στόχαστρο και ο κλάδος βασικών πόρων μετά τα απογοητευτικά ΡΜΙ σε Κίνα, ΕΕ και ΗΠΑ.

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές μετά τα δυσοίωνα στοιχεία για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία, αλλά και το νέο «χτύπημα» από τη Moody’s με την υποβάθμιση 15 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,29% στις 8798 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,09% στις 19.054 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει πτώση 2,21% στις 1847 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,96% στις 4093 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,4% στις 2260 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,58% στις 2512 μονάδες.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των βασικών πόρων καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την πορεία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε Κίνα, ΕΕ και ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά. Η νευρικότητα εντείνεται από την αποκάλυψη ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες για τις ισπανικές τράπεζες ενδέχεται να αγγίξουν και τα 62 δισ. ευρώ.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 15 τραπεζών – εκ των οποίων η Deutsche Bank και η Citigroup- αναφέροντας ως βασική αιτία την έντονη αστάθεια και τους κινδύνους που εγκυμονούν στις κεφαλαιαγορές.

Κατά συνέπεια και ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών στις ασιατικές αγορές. Η HSBC Holdings υποχωρεί κατά 1,1%, η Agricultural Bank of China κατά 1% και η Australia & New Zealand Banking Group κατά 1,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v