Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο και πάλι οι ασιατικές αγορές

Επιστρέφει η νευρικότητα μετά το χθεσινό μίνι ράλι. Η προσοχή επικεντρώνεται στη Μαδρίτη. Εκτίναξη των 10ετών ισπανικών αποδόσεων στο 7,29%. Στάση αναμονής μέχρι και τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Δριμύτερη επανήλθε η νευρικότητα στις ασιατικές αγορές καθώς έσβησε η αρχική ευφορία από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και ενώ η εκτόξευση του κόστους δανεισμού στην Ισπανία σε νέα ρεκόρ αποτελεί την πιο σκληρή υπενθύμιση των προβλημάτων που παραμένουν στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,75% στις 8655 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,49% στις 19.332 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi είναι αμετάβλητος στις 1891 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 0,45% στις 4165 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,40% στις 2306 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,52% στις 2567 μονάδες.

Επισημαίνεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες κατέγραψαν ισχυρά κέρδη κυρίως λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα. Το πρακτορείο Bloomberg ωστόσο επισημαίνει ότι από το Μάρτιο περί τα 5 τρισ. δολ. έχουν φύγει από τις χρηματιστηριακές αγορές λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αλλά επίσης λόγω της επιβράδυνσης σε ΗΠΑ και Κίνα.

«Πέρα από τα προβλήματα της Ελλάδας, η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της έλλειψης δημοσιονομικής ενοποίησης, λόγω της τραπεζικής και κρατικής αφερεγγυότητας και της πολύ χαμηλής ανάπτυξης» αναφέρει ο Guillermo Felices τηςBarclays Capital.

Με αφορμή την εκτίναξη των επισφαλών δανείων στην Ισπανία, η απόδοση των 10ετών τίτλων της χώρας αναρριχήθηκε στο 7,29%, επίπεδο ρεκόρ που μάλιστα καθιστά το χρέος της χώρας μη βιώσιμο. Σήμερα η Μαδρίτη προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων με στόχο άντλησης 2 έως 3 δισ. ευρώ. Η προσοχή των επενδυτών λοιπόν, θα είναι σήμερα στραμμένη στη Μαδρίτη αλλά και στο Μεξικό όπου ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση της G20 με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v