Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Κόκκινα τα ασιατικά ταμπλό στον απόηχο της ισπανικής υποβάθμισης. Η αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Κίνα και η κατάθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο που δεν κατάφεραν να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Κόκκινα τα ασιατικά ταμπλό μετά την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Κίνα και ενώ η κατάθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο δεν κατάφερε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,09% στις 8459 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,75% στις 18,538 μονάδες, ενώ ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,67% στις 1835 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,22% στις 2288 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,29% στις 2534 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed, κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τρόπους στήριξης της οικονομίας, όπως ήλπιζαν αρκετοί επενδυτές. Παράλληλα, ο αρχικός ενθουσιασμός από τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα κατά 25 μονάδες βάσης – η πρώτη από το 2008 – γρήγορα εξανεμίστηκε καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν εκ νέου στα δυσοίωνα στοιχεία για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη. «Το γεγονός ότι η Κίνα προχωρά σε πιο επιθετική δράση από ότι αναμενόταν μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει και μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάσταση στην κινεζική ανάπτυξη και τις προοπτικές της» εξηγεί ο Su-Lin Ong, της RBC Capital Markets.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται ισχυρές πιέσεις καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι με τη μείωση των επιτοκίων επηρεάζονται και τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Έτσι η Bank of Communications υποχωρεί κατά 3,7% και η Industrial & Commercial Bank of China κατά 2,9%

Στον απόηχο της υποβάθμισης της Ισπανίας από τη Fitch Ratings, πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Η Toshiba καταγράφει πτώση 3% και η Sony 5% καθώς η Morgan Stanley προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή, ενώ η Nikkei αποκαλύπτει ότι η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλη επένδυση στην Olympus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v