Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό

Με πρωτοπόρο την κινεζική αγορά και κινητήριο δύναμη τα σενάρια για νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας από την κυβέρνηση του Πεκίνου, οι ασιατικές αγορές καταγράφουν ευρεία άνοδο. Μίνι ράλι στον κλάδο βασικών πόρων

Με πρωτοπόρο την κινεζική αγορά και κινητήριο δύναμη τα σενάρια για νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας από την κυβέρνηση του Πεκίνου, οι ασιατικές αγορές καταγράφουν ευρεία άνοδο. Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι όσο το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ακολουθεί την ανιούσα, διατηρείται και η νευρικότητα.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 8.657 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,74% στις 18.940 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi καταγράφει κέρδη 1,39% στις 1849 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX κινείται υψηλότερα κατά 1,05% στις 4163 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,14% στις 2388 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,4% στις 2651 μονάδες.

Ο Tom Kaan της Louis Capital Markets εξηγεί ότι οι αγορές ελπίζουν σε νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας στην Κίνα. «Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao ανοιχτά είπε ότι η Κίνα πρέπει να ωθήσει την ανάπτυξή της. Αυτό που η Κίνα είναι να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς – την εγχώρια αγορά και τις υποδομές» δήλωσε.

Τη Δευτέρα, υπήρξαν αναφορές ότι η Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, που είναι η ανώτατη αρχή οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, ενέκρινε αρκετά επενδυτικά έργα για υποδομές και νέα εργοστάσια χάλυβα. Εξέλιξη που κατά πολλούς αναλυτές επιβεβαίωσε ότι η Κίνα ξεκίνησε την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.

Έτσι, ο κλάδος βασικών πόρων καταγράφει μίνι ράλι. Στο Σίδνεϊ η μετοχή της Fortescue Metals Group ενισχύεται κατά 6,2% και τα ης Rio Tinto κατά 1,9%. Η ενεργειακή Woodside Petroleum καταγράφει κέρδη 1,7%.

Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται και η μετοχή της Panasonic η οποία ενισχύεται κατά 2,1% μετά από δημοσίευμα της Nikkei που αποκαλύπτει ότι η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα, ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται πιέσεις. Η Sumitomo Mutsui Financial υποχωρεί κατά 0,6% και η Mizuho Financial κατά 0,9%. Πτωτικά κινούνται και οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες λόγω της νέας ανοδικής πορεία του γεν. H Honda Motor υποχωρεί κατά 1,7% και η Nintendo κατά 0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v