Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό. Η υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Fitch και τα νέα αρνητικά στοιχεία. Κορυφώνεται η αγωνία για ΕΕ ενόψει της συνόδου, ενώ ο κ. Παπαδήμος προειδοποιεί ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για ελληνική έξοδο.

Με τον Λουκά Παπαδήμο να προειδοποιεί ότι γίνονται οι προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την αγωνία να κορυφώνεται ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου της ΕΕ, οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δέχονται έντονες πιέσεις. Η κατάσταση δυσχεραίνεται και από την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να αφήσει αμετάβλητη της νομισματική της πολιτική, παρά την υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,98% στις 8556 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,84% στις 18.689 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi σημειώνει απώλειες 1,1% στις 1808 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX καταγράφει πτώση 1,25% στις 4121 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,77% στις 2355 μονάδες, ενώ ο CSI 300 κατά 0,88% στις 2604 μονάδες.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε χθες – μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών- την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας σε Α+, στο ίδιο επίπεδο με την Εσθονία και τη Μάλτα, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Τόκιο. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας διευρύνθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν τον Απρίλιο.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τα όσα διεξάγονται στην ευρωζώνη έδωσαν την αφορμή στους επενδυτές να προχωρήσουν και πάλι σε ρευστοποιήσεις. Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται πιέσεις με τη μετοχή της Aozora Bank να υποχωρεί κατά 2,3% και της Nomura Holdings κατά 2,2%.

Πτωτικά κινείται και ο ενεργειακός κλάδος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Cnooc στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση 1,8% και της Santos στο Σύδνεϋ 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v