Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Κίνα προβληματίζουν τις ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο τα ασιατικά ταμπλό. Ο κινεζικός κλάδος μεταποίησης κατεβάζει απότομα ταχύτητα. Απογοήτευση από τις ανακοινώσεις Fed. Πιέσεις σε εμπορευμάτα και ενέργεια. Κέρδη για Nikkei με στήριξη από το αδύναμο γεν.

Μικτή είναι η εικόνα από τις ασιατικές αγορές. Οι περισσότεροι δείκτες κινούνται χαμηλότερα συνεπεία των απογοητευτικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία, αλλά και την απογοήτευση από τα όσα ανακοίνωσε η Fed. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο όμως, το κλίμα είναι θετικό λόγω της αποδυνάμωσης του γεν που ευνοεί τους εξαγωγείς.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 8824 μονάδες με το ευρώ να ανακάμπτει πάνω από τα 100 γεν.

Αντιθέτως, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,79% στις 19.364 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει πτώση 0,79% στις 1889 μονάδες ενώ ο αυστραλιανός ASX σημειώνει απώλειες 1,07% στις 4132 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,57% στις 2256 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,83% στις 2505 μονάδες.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κινεζικό μεταποίηση της HSBC υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό 7 μηνών και συγκεκριμένα στο 48,1 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε πιέσεις σε μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον κλάδο των εμπορευμάτων. Η Fortescue Metals υποχωρεί κατά 1,7%, η PanAust κατά 2,6% και η China Coal Energy κατά 3,3%. Πτωτικά κινούνται και οι ενεργειακοί όμιλοι καθώς στην αγορά της Νεας Υόρκης η τιμή του αργού υποχώρησε κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Πιέσεις δέχεται και ο κινεζικός χρηματοοικονομικός κλάδος. Η Bank of Communications καταγράφει πτώση 1,5%, η New China Life Insurance 5,1% και η Haitong Securities 2,8%.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας Fed, η οποία απογοήτευσε χθες της αγορές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε παράταση του Operation Twist μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ η πλειονότητα των επενδυτών ανέμενε ακόμη πιο δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Παράλληλα, η Fed προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v