Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές

Έντονη νευρικότητα στις ασιατικές αγορές μετά το νέο χτύπημα της Moody’s εναντίον των ισπανικών τραπεζών, αλλά και το αίτημα της Κύπρου για στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Στο στόχαστρο οι εξαγωγικές εταιρίες.

Έντονη νευρικότητα επικρατεί στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές μετά το νέο χτύπημα της Moody’s εναντίον των ισπανικών τραπεζών, αλλά και το αίτημα της Κύπρου για στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,81% στις 8663 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση 0,01% στις 18.895 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,41% στις 1817 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 4056 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,13% στις 2221 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,06% στις 2455 μονάδες.

Μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου Κορυφής για το μέλλον της ΕΕ, η Κύπρος γίνεται το πέμπτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που ζητά επισήμως οικονομική στήριξη, ενώ όλα δείχνουν πως ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται σε κινούμενη άμμο μετά και τη μαζική υποβάθμιση 28 ισπανικών τραπεζών, που έγινε μετά το κλείσιμο των αγορών λόγω της «αποδυνάμωσης της φερεγγυότητας της ισπανικής κυβέρνησης»

Κατά συνέπεια, οι μετοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Ασία είναι εκείνες των εξαγωγικών εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Honda υποχωρεί κατά 1,8%, της Toyota κατά 1,6%, της Hyundai και της Kia κατά 1,2%.

«Οι τοποθετήσεις ρίσκου συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου αυτή την εβδομάδα» αναφέρει η Barclays σε έκθεσή της και συμπληρώνει: «Πιστεύουμε ότι η σύνοδος θα καταλήξει σε πιο ισχυρή ρητορική για την στήριξη ενός οδικού χάρτη προς τη στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση αλλά όχι τον στόχο αυτό καθεαυτό»

Το ισχυρότερο ιαπωνικό νόμισμα (στα 79,72 γεν έναντι του δολαρίου) πλήττει επίσης εξαγωγικές εταιρείες όπως η Fujifilm η οποία υποχωρεί κατά 3.2% και τη Sharp Corp που καταγράφει πτώση 2.2%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v