Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο-μέταλλα «στήριξαν» την Ασία

Η πολύ καλή πορεία στις τιμές πετρελαίου και χαλκού οδήγησαν σε σημαντική άνοδο τις ασιατικές αγορές, ενώ στήριξη προσέφερε και η ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ. Κέρδη 0,4% για Νikkei, 1,2% για Κίνα.

Ο σεισμός στην Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού παγκοσμίως ώθησε το «κόκκινο» μέταλλο στο υψηλότερο επίπεδο 11 ετών καθώς αναμένεται σημαντική πτώση στην παραγωγή του, ενώ σταθερά υψηλότερα από τα 80 δολάρια το πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αποτέλεσμα πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρίες να δώσουν ανοδική ώθηση στις ασιατικές αγορές, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού να ενισχύεται κατά 1%. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαίου για τον χαλκό ενισχύθηκε κατά 6,2% στην αγορά της Ασίας, φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακό υψηλό 3,487 δολαρίων ανά λίβρα.

Την ίδια στιγμή όλοι οι κλαδικοί δείκτες του MSCI Ασίας-Ειρηνικού σημειώνουν ισχυρά κέρδη, μετά την ανάπτυξη 5,9% που πέτυχαν οι ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο του 2009, άνω της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 5,7%.

Άνοδος 0,45% για τον Nikkei, ενώ καλύτερη εικόνα εμφανίζουν οι αγορές Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες ASX και Hang Seng να ενισχύονται 0,94% και 1,68% αντίστοιχα. Κέρδη 0,45% για τον Kospi στην αγορά της Ν. Κορέας.

Σε ανοδική πορεία και η αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,18% και τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 1,04%.

Με θετικό πρόσημο κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με την προσοχή να στρέφεται στην Ελλάδα, με δεδομένη και την επίσκεψη στην Αθήνα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Νομισματικών και Οικονομικών υποθέσεων κ. Olli Rehn. Άνοδος 1% για τον DAX 30, κέρδη 1,2% για τον DJStoxx 50, ενώ κατά 0,9% υψηλότερα κινείται ο CAC 40.

Οριακή άνοδος στη Wall στη τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου καθώς η απροσδόκητη πτώση στις μεταπωλήσεις κατοικιών συγκράτησε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών μετά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 10.325,26 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,14% στις 1.104,49 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,18% στις 2.238,26 μονάδες. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε άνοδος 2,6% για τον Dow, 2,9% για τον S&P και 4,2% για τον Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v