Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί στη Χιλή

Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιλή από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε η Πρόεδρος Μ. Μπατσελέτ.

Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί στη Χιλή
Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση των 8,8 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιλή από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε η Πρόεδρος κ. Μισέλ Μπατσελέτ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων", πρόσθεσε η Πρόεδρος της Χιλής, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Φρανσίσκο Βιντάλ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι το Ναυτικό της Χιλής έκανε λάθος μην προειδοποιώντας για τον κίνδυνο τσουνάμι στη Χιλή μετά τον σεισμό.

"Ένα τμήμα του Ναυτικού έκανε λάθος χθες μην ανακοινώνοντας το παλιρροϊκό κύμα", διευκρίνισε ο υπουργός στον Τύπο, κάνοντας λόγο για αρχικό "διαγνωστικό σφάλμα".

Η ορθή εκτίμηση έγινε τελικά και το σύστημα συναγερμού ενεργοποιήθηκε, "βοηθώντας να σωθούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνθρωποι", τόνισε ο υπουργός. "Οι πληθυσμοί ειδοποιήθηκαν και κατευθύνθηκαν στους λόφους".

Η πλειονότητα των θυμάτων, 541 άνθρωποι, βρισκόταν στην παραλιακή πόλη Μαουλέ, τουλάχιστον 300 χλμ. νότια του Σαντιάγο, σε παράκτια ζώνη που επλήγη από το τσουνάμι.

Σαράντα οκτώ άνθρωποι στην πόλη Κονσεψιόν παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια μιας πολυκατοικίας 14 ορόφων που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Σάββατο τη Χιλή, δήλωσε ένας πυροσβέστης στο γαλλικό πρακτορείο.

Στο μεταξύ, απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από χθες το βράδυ στην Κοσνεψιόν, δεύτερη σε μέγεθος πόλη στη Χιλή, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό του Σαββάτου και υπήρξε θέατρο λεηλασιών και αναρχίας μετά τη θεομηνία, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που αποφασίστηκε από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές, άρχισε να εφαρμόζεται από τις 21:00 τοπική ώρα (02:00, ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει έως τις 06:00 (11:00, ώρα Ελλάδος), ανακοινώθηκε στον πληθυσμό από μεγάφωνα.

Όποιος θα βρίσκεται κατά τη χρονική αυτή περίοδο αδικαιολόγητα στους δρόμους θα συλλαμβάνεται, θα παραδίδεται στην Αστυνομία και θα κρατείται, ανακοινώθηκε από τις Αρχές.

Η απαγόρευση φαίνεται να τηρείται αυστηρά στο κέντρο της πόλης λίγο μετά την έναρξή της, με πολυπληθή παρουσία στρατιωτών, τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες.

Η Κονσεψιόν, που απέχει 400 χλμ. από το Σαντιάγο, αριθμεί 500.000 κατοίκους και χθες έγινε θέατρο λεηλασιών στα σούπερ μάρκετ, δεδομένης της έλλειψης αγαθών πρώτης ανάγκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v