Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» λόγω Fed στις ασιατικές αγορές

Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση του discount rate οδήγησε σε ισχυρές πιέσεις τις ασιατικές αγορές, με σημαντική πτώση για μετοχές τραπεζών και μεταλλευτικών ομίλων. Απώλειες 2% για Nikkei.

Η αναπάντεχη απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση του discount rate, δηλαδή του επιτοκίου βάσει του οποίου οι τράπεζες δανείζονται από αυτήν, κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75% αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα υποχώρησης των κορυφαίων ασιατικών αγορών.

Απώλειες 1,8% για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τις μετοχές τραπεζών και μεταλλευτικών ομίλων να ηγούνται τις πτώσεις. Αντίθετα σε υψηλό εννέα μηνών έναντι του ευρώ το δολάριο στις συναλλαγματικές αγορές της Ασίας και σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι του γεν.

Πτώση 3,3% για την National Bank of Australia, υποχώρηση 3,1% για την Cnooc και απώλειες 2,1% για την PetroChina στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

«Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης», τονίζει σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο κ. Kenichi Hirano, επικεφαλής της Tachibana Securities και προσθέτει ότι «αν και αποτελεί μία αναγκαία κίνηση, δεν παύει να επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές και να οδηγεί σε βραχύβια πτωτική στροφή την αγορά».

Πτώση 2,05% για τον Nikkei, ενώ σε ανάλογη πορεία κινήθηκε και ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 2,27%. Στο «ίδιο μήκος κύματος» τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους δείκτες ASX και Kospi να υποχωρούν κατά 0,38% και 1,68% αντίστοιχα. Κλειστή, λόγω εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Έτους, η αγορά της Κίνας.

Πτωτική πορεία, λόγω Fed καταγράφουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών. Απώλειες 0,3% για DAX 30 και FTSE 100, ενώ κατά 0,4% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40.

Η κίνηση της Fed δεν επηρέασε την Wall Street, καθώς η αύξηση του επιτοκίου ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ανοδική πορεία στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 10.392,90 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,66% στις 1.106,75 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,69% στις 2.241,71 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v