Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για τις ασιατικές αγορές, μετά την άρνηση της Γερουσίας να υπερψηφίσει το «πακέτο» στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Απώλειες 5,5% για τον Nikkei.

Σε πραγματικά ελεύθερη πτώση, βρέθηκαν οι ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση της Γερουσίας να καταψηφίσει το σχέδιο στήριξης 14 δισ. δολαρίων για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Όπως είναι φυσικό οι πρώτες που δέχθηκαν το ισχυρό πλήγμα ήταν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, με αυτή της Honda Motor να υποχωρεί υψηλότερα του 11%. Απώλειες 10% για την Denso Corp., τον μεγαλύτερο εισηγμένο όμιλο πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ενώ το δολάριο διαμορφώνεται σε χαμηλό 13 ετών έναντι του γεν.

«Πιθανή κατάρρευση κάποιας εκ των αυτοκινητοβιομηχανιών των ΗΠΑ θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας και εν συνεχεία για την ζήτηση προϊόντων απ’ όλον τον κόσμο και κυρίως από την Ασία», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Shane Oliver, επικεφαλής επενδύσεων της AMP Capital Investors, η οποία διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 81 δισ. δολαρίων.

Πτώση 3,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 84,8 μονάδων, με τον Nikkei να καταγράφει απώλειες 5,5% κατορθώνοντας, όμως, να παραμείνει υψηλότερα από το «ψυχολογικό όριο» των 8.000 μονάδων.

Απώλειες 3,3% για τον κινεζικό CSI 300, μετά από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης της Κίνας ότι η ανάπτυξη της χώρας θα υποχωρήσει σημαντικά λόγω και της πιστωτικής κρίσης.

Στο 5,80% η πτώση για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται τα χρηματιστήρια Αυστραλίας και Ν. Κορέας, με τους ASX και Kospi να αποδυναμώνονται 2,43% και 4,38% αντίστοιχα.

Ισχυρές οι πιέσεις που δέχθηκε, στη χθεσινή συνεδρίαση, η Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 2,24% στις 8.565,09 μονάδες. Αντίστοιχα, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,68% στις 1.507,88 μονάδες και ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 2,85% στις 873,59 μονάδες.

Σε διαδικασία ισχυρών πιέσεων κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τους DAX 30, FTSE 100 και CAC 40 να κινούνται από 4,4% έως και 4,9% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v