Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ασιατικές αγορές, πλην Κίνας

Πιέσεις, για μία ακόμη συνεδρίαση, στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να χάνει το "ψυχολογικό στήριγμα" των 8.000 μονάδων. Αντίθετα ανοδική κίνηση για την αγορά της Κίνας, με τον CSI 300 να ενισχύεται 4,5%.

Εκ νέου σε τροχιά πιέσεων οι ασιατικές αγορές, με «φωτεινή» εξαίρεση αυτήν της Κίνας, όπου ο CSI 300 κινείται 4,5% υψηλότερα, σε μία προσπάθεια να κατακτήσει εκ νέου –μετά δύο μήνες- το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Η ανοδική πορεία της κινεζικής αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων αποδίδεται στη φημολογία ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει και σε νέες «ενέσεις» ρευστότητας προς τις τράπεζες αλλά και «πακέτο στήριξης» της οικονομίας στο σύνολό της.

Στον αντίποδα πτωτική πορεία ακολουθούν οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά τις φήμες ότι GM και Chrysler θα επιλέξουν να τεθούν υπό καθεστώς προστασίας από την χρεοκοπία προκειμένου να «αναγκάσουν» το κογκρέσο να τις στηρίξει οικονομικά.

«Ελεύθερη» πτώση 10% για τη μετοχή της Bridgestone, ενώ υπό το κράτος ισχυρών πιέσεων παραμένουν, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι τίτλοι μεταλλευτικών ομίλων, ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία των τιμών βιομηχανικών μετάλλων. Στο 11% οι απώλειες για Rio Tinto.

Απώλειες 1,1% για τον πανασιατικό δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 5 προς 3 και τον δείκτη να «ανεβάζει» την πτώση του από τις αρχές του έτους στο 50%.

Εκ νέου χαμηλότερα από το «ψυχολογικό όριο» των 8.000 μονάδων ο Nikkei, ο οποίος υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 1,1%. Απώλειες 0,94% για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ οριακά χαμηλότερα στο 0,04% κινείται ο ASX στην αγορά της Αυστραλίας.

Στο «φώτο-φίνις» κατόρθωσε να ανακάμψει η Wall Street, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,05% στις 8.591 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,94% στις 1.492 μονάδες. Κέρδη 2,58% για τον S&P 500 που έκλεισε στις 870 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, σε μία ημέρα όπου η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις συνεδριάσεις ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας, με προεξόφληση της μείωσης επιτοκίων και από τις δύο τουλάχιστον κατά 50 μονάδες βάσης.

Κατά 19 μονάδες χαμηλότερα κινείται ο DAX 30, πτώση έως και έξι μονάδων για τον FTSE 100, ενώ πτώση τριών μονάδων σημειώνει ο CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v