Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά την υποτίμηση του γουάν

Αρνητική η αρχική αντίδραση των ασιατικών αγορών στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν, ωστόσο προς το τέλος των συνεδριάσεων περιορίστηκαν οι απώλειες. Πλήγμα για τις αεροπορικές και πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν τα ασιατικά νομίσματα.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά την απόφαση-έκπληξη της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν κατά περίπου 2%. Ωστόσο, προς το τέλος των συνεδριάσεων, οι απώλειες περιορίστηκαν, ενώ οι αγορές της Κίνας, που υποχωρούσαν έως και 1%, γυρίζουν σε θετικό έδαφος.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές του αεροπορικού και πετρελαϊκού κλάδου, καθώς η υποτίμηση απειλεί να αυξήσει τα κόστη καυσίμων, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινούνται οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε τα αρχικά του κέρδη, καταγράφοντας πτώση 0,9% και υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο ενάμισι έτους, μετά την ανακοίνωση της υποτίμησης. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 16% έναντι του υψηλού που είχε αγγίξει τον Απρίλιο.

Με απώλειες 0,42% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 20.720 μονάδες, πτώση 0,58% για τον δείκτη ASX στις 5.473 μονάδες, 0,82% για τον δείκτη Kospi στις 1.986 μονάδες.

Στους κινεζικούς δείκτες οι απώλειες περιορίζονται, με τη Σαγκάη μάλιστα να "γυρίζει" σε θετικό έδαφος. Έτσι, ο Shanghai Composite από απώλειες περίπου 1% καταγράφει τώρα κέρδη 0,28% στις 3.939 μονάδες, ενώ μεταξύ "πράσινου" και "κόκκινου" κυμαίνεται ο δείκτης CSI στις 4.087 μονάδες. Κέρδη 0,79% καταγράφει ο δείκτης Hang Seng στις 24.712 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση για την υποτίμηση του γουάν δημιούργησε αρνητικό κλίμα στα ασιατικά νομίσματα, με το γουάν να υποχωρεί κατά 1,6% έναντι του δολαρίου, ενώ σε πολυετή χαμηλά υποχώρησαν τα νομίσματα της Ταϊλάνδης, της Σιγκαπούρης, των Φιλιππίνων και της Κορέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v