Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές από τα υψηλά 6 ετών και ενώ απογοητεύουν τα τελευταία οικονομικά μεγέθη, ενώ παράλληλα, αξιωματούχοι της Fed κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και από το Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 1,39% στις 15.095 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι σχεδόν αμετάβλητος με άνοδο 0,02% στις 23.201 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,33% στις 1988 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,33% στις 5429 μονάδες.
Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,12% στις 2041 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,33% στις 2156 μονάδες.
Ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard έδωσε σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να έρθει νωρίτερα από ότι έχουν προεξοφλήσει. Μιλώντας στο Fox Business Network προέβλεψε ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μπορεί να γίνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Παράλληλα, τα οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ δεν ήταν ενθαρρυντικά. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν διπλάσια αύξηση.
Υπήρξαν και άλλες δυσοίωνες ειδήσεις από το «μέτωπο» της οικονομίας. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία ενισχύθηκε στο 3,4% το Μάιο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές όμως, επισημαίνουν ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού (που είναι και το ζητούμενο στην Ιαπωνία) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της φορολογίας επί των λιανικών πωλήσεων και όχι στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Marcel Τhieliant της Capital Economics δήλωσε: «Σχεδόν όλη η αύξηση του δομικού πληθωρισμού τους δύο τελευταίους μήνες αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας».
Σε επίπεδο μετοχών, κάθετη πτώση καταγράφει 5,1% η Oracle Japan καθώς διατύπωσε στόχο κερδοφορίας για την οικονομική της χρήση που απογοήτευσε την αγορά.