Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Διορθωτικές κινήσεις από τα υψηλά 6ετίας. Στελέχη της Fed προειδοποιούν για αύξηση επιτοκίων στις αρχές του 2015. Προβληματίζουν τα οικονομικά μεγέθη σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές από τα υψηλά 6 ετών και ενώ απογοητεύουν τα τελευταία οικονομικά μεγέθη, ενώ παράλληλα, αξιωματούχοι της Fed κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων ακόμη και από το Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 1,39% στις 15.095 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι σχεδόν αμετάβλητος με άνοδο 0,02% στις 23.201 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,33% στις 1988 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,33% στις 5429 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,12% στις 2041 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,33% στις 2156 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard έδωσε σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να έρθει νωρίτερα από ότι έχουν προεξοφλήσει. Μιλώντας στο Fox Business Network προέβλεψε ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων μπορεί να γίνει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, τα οικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ δεν ήταν ενθαρρυντικά. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν διπλάσια αύξηση.

Υπήρξαν και άλλες δυσοίωνες ειδήσεις από το «μέτωπο» της οικονομίας. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία ενισχύθηκε στο 3,4% το Μάιο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές όμως, επισημαίνουν ότι η ενίσχυση του πληθωρισμού (που είναι και το ζητούμενο στην Ιαπωνία) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της φορολογίας επί των λιανικών πωλήσεων και όχι στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Marcel Τhieliant της Capital Economics δήλωσε: «Σχεδόν όλη η αύξηση του δομικού πληθωρισμού τους δύο τελευταίους μήνες αποδίδεται στην αύξηση της φορολογίας».

Σε επίπεδο μετοχών, κάθετη πτώση καταγράφει 5,1%  η Oracle Japan καθώς διατύπωσε στόχο κερδοφορίας για την οικονομική της χρήση που απογοήτευσε την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v