Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η Ασία κόντρα στα οικονομικά μεγέθη

Κέρδη στις αγορές της Ασίας, παρά τη σοκαριστική συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ. Τα νέα σενάρια για τις κινήσεις της Fed. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι κινεζικές εταιρίες φυσικού αερίου.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως ερμηνεύουν τη σοκαριστική συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ ως οιωνό για αναβολή των σχεδίων της Fed περί αύξησης επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 15.308 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,89% στις 23.071 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,67% στις 1995 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX με κέρδη 0,94% στις 5437 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,68% στις 2039 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,76% στις 2149 μονάδες.

Στη Wall Street ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% και ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,49% παρά τα στοιχεία το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η τρίτη και τελική μέτρηση έδειξε συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο. Η δυσμενής μέτρηση ήταν έως ένα βαθμό αναμενόμενη, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%, ενώ η δεύτερη μέτρηση είχε δείξει μείωση κατά 1%.

Οι αγορές όμως, φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από αυτή την εξέλιξη. Ένας λόγος είναι πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδίδεται σε προσωρινούς παράγοντες όπως οι κακές καιρικές συνθήκες. «Η άμεση ανάκαμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους» γράφουν οι αναλυτές της Wells Fargo.

Παράλληλα όμως, οι αγορές εκτιμούν ότι η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αναγκάσει τη Fed σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αρκετοί αναλυτές πάντως, είναι ακόμη επιφυλακτικοί και αναμένουν τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

«Η αμερικανική αγορά δεν αντέδρασε αρνητικά στην αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ και αυτό λειτουργεί θετικά για τις αγορές στην Ασία» εξηγεί ο Masaaki Yamaguchi της Nomura Holdings και συμπληρώνει: «Οι ασιατικές αγορές πηγαίνουν καλά γιατί κατέγραψαν διόρθωση στη χθεσινή συνεδρίαση»

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίζει η China Gas Holdings με κέρδη 4% καθώς δήλωσε ότι στόχος της είναι ο τριπλασιασμός των πωλήσεων μέχρι το 2020. Η China Gas όπως και άλλες εταιρείες διανομής φυσικού αερίου (μεταξύ των οποίων η Beijing Enterprises Holdings και η ENN Energy Holdings) ευνοούνται από τη συμφωνία των 400 δισ. δολ. μεταξύ της China National Petroleum και της ρωσικής OAO Gazprom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v